Megjátszod magad? 5 érv, hogy természetesen viselkedj

Zabolai Margit
Írta: ,

„Légy önmagad!” – halljuk mindenhonnan, de nem is olyan egyszerű dolog követni ezt a szabályt. Vannak helyzetek, amikor úgy tűnhet, egyszerűbb követni másokat, vagy belenyugodni abba, hogy nem a saját értékrended szerint cselekszel a gyorsabb siker érdekében, de lehet, hogy mégis érdemes a nehezebb utat járni. Mutatjuk, miért.

Nem okozol csalódást

Néha úgy tűnhet, az a legjobb megoldás, ha azt mondjuk valakinek, amit hallani akar, és nem feltétlenül az őszinte véleményünket. Pedig hosszú távon ezzel több kárt okozol, mint hasznot.

Ha nem önmagadat adod, előbb-utóbb kiesel majd a szerepedből, és ezzel csalódást okozhatsz azoknak, akik a tetteid, szavaid alapján másmilyennek hittek.


Segítünk: Így kritizáld azokat, akik nem fogadják jól


Azonban, ha önmagadat adod, az emberek nem is fognak mást várni tőled, és így nem is okozol csalódást senkinek.

Ami pedig a véleményedet illeti, azt mindig lehet egy tapintatos, korrekt formában is közölni.

Jobban szereted majd önmagadat

Ha megjátszod magadat, letagadod a saját érzéseidet vagy véleményedet, azzal nem csak a környezetedet, hanem önmagadat is megtéveszted.

Hiába próbálod példul egy hibátlan személyiség látszatát fenntartani – hiszen ez egyszerűen nem létezik.

Neked is lesznek gondjaid, hibáid, amiket ha szégyenletesnek vagy titkolnivalónak látsz, csak haragudni fogsz miattuk magadra.

Egy valódi, hús-vér egyéniséget még a hibáival is jobban lehet szeretni, mint egy kitalált karaktert, aki nem is önmagad.