4 stratégia arra, hogy meg tudj bocsátani

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
4 stratégia arra, hogy meg tudj bocsátani

Kép forrása: pixabay.com

Gondolataid hatást gyakorolnak a testedre is. A düh, a harag belülről rombolhat, a megbocsátással azonban eljuthatsz a lelki megtisztulásig. Ez nem jelenti azt, hogy el kell felejtened, ha valaki megbántott, megsértett, hanem a saját érdekedben orvosolnod kell a sérelmeidet. Ehhez mutatunk most 4 stratégiát.

Lemondás a bosszúról

A megbocsátást tanulmányozó pszichológusok szerint a megbocsátás nem egyenlő a megbékéléssel. Nem feltétlenül jelenti azt, hogy helyreállítjuk a kapcsolatot azzal, aki ellenünk tett, megbántott, beletaposott az önbecsülésünkbe.

A megbocsátás olyasvalami, amit önmagunkért, és nem a nekünk sérelmet okozó másik ember érdekében teszünk.

Mondjuk egy szerelmed átvágott, mélyen megbántott, megalázottnak érezted magad mellette – persze, hogy nem fogod ezt csak úgy elfelejteni! Ne hallgasd el, hogy megbántódtál! De a bosszútól nem könnyebbülsz meg kellőképp, és arra is van esély, hogy kínos helyzetbe hozod magad. A büszkeség bizonyos helyzetekben fontosabb, mint a bosszúállás. A harag egyébként is rossz tanácsadó. Gondolj bele, hogy mennyi újabb dühöt és feszültséget generál az, ha a megtorláson agyalsz. A lelkedben a rendet nem negatív cselekedetekkel lehet helyreállítani. Emelkedj felül a helyzeten és önmagadra gondolj!

Tehetetlen düh feloldása

Ha ragaszkodunk a keserűségünkhöz vagy gyűlöletünkhöz, akkor az többet árt nekünk, mint a gyűlöletünk tárgyának. Gondold végig, hogy mennyire igaz ez! A rágódó ember képzeletben újra meg újra végigéli az eseményeket, közben egyre dühösebb lesz, egyre jobban neheztel, és egyre megalázottabbnak érzi magát. Biztos voltál már olyan helyzetben, hogy tehetetlenségedben tovább spanoltad magad. Éjszaka a legrosszabb a helyzet, akkor sokkal kilátástalanabbnak látjuk a problémákat. Pedig hidd el, a keserűségnek nem szabad nagy teret engedni a szívedben. Az igaz, hogy a fájdalom az események horderejétől, súlyától is függ.

Ha nem tudjátok tisztázni a helyzetet, vagy a másik nem akar bocsánatot kérni, akkor egyedül kell megbirkóznod a haraggal.

Ha valaki olyan bántott meg, aki fontos neked, nagyon tud fájni, de tartsd észben, hogy nem neki ártasz a rossz közérzeteddel, hanem magadnak.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?