Meditáció otthon, kezdőknek

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Meditáció otthon, kezdőknek

A meditáció egy belső nyugalmi tudatállapot, végső célja a lelki béke elérése. Ha szeretnéd kipróbálni és elsajátítani a keleti bölcsesség egyik legnagyobb lélekgyakorlatát, ismerj meg többet a misztikus meditációról és érd el a teljes éberség állapotát!

Mi a meditáció?

A meditáció során az elmét egy mélyebb, békésebb helyre juttathatjuk. Úgy is értelmezhetjük, hogy a meditáció lelkünk karbantartását végzi, amikor az elme lecsendesedik, a stressz elrepül, minden világossá és tisztává válik.

A meditáció egy érdekes állapot a pihenés és a mély alvás közt, amikor az aktív szellemi erőfeszítést átveszi a pihenés. A gyakorlatban a jóga és meditáció támogatja egymást. A jóga gyakorlásával nő a koncentráló képesség és a pihenés érzése. A jógagyakorlatok tehát a sikeres meditáció ugródeszkái.

Az első követelmény a meditáció kapcsán a koncentrálás hatalma, amikor a tudat követlenül egyetlen témára összpontosul. A rendszeres meditáció megtanít átélni a jelen pillanatot, kikapcsolni minden negatív érzelmet és beengedni a jókat. Türelmet, megértést és gyakorlatot igényel. Fontos a testtartás, a tudatosság, a légzés és a mentális ellenőrzés. A következőkben megismertetünk az otthoni meditáció alapjaival.

A meditáció előnyei

Hogy miért érdemes elkezdeni a meditációt az első dolog, amit tisztáznod kell magadban. A meditáció mindenki számára ajánlott, különösen ha fokozott stressznek van kitéve.

A meditáció megnyugtatja az idegrendszert, kiegyensúlyozza a jobb és a bal agyféltekét, megtanít perspektivikusan, tisztán látni, javítja a koncentrációt, a memóriát, céltudatosságot ad, felszabadítja a lelket, növeli a szellemi erőt.

Ha minden nap pár perc meditációt gyakorolsz, akkor hamarosan megérzed mennyire szükséged van erre a lelki pihenésre és kikapcsolódásra. A meditáció egyesíti az elmét és a testet. Csökkenti az anyagcserét, kiegyensúlyozza az oxigén-igény és a széndioxid termelés arányát. A vér laktát koncentrációja is csökken, ezzel egyidejűleg a szorongás és a feszültség is elillan. A szívverés lelassul, de változások állnak be az agyi hullámokban is, hisz egy félig ébrenléti, félig alvó állapotba zuhanunk.

A meditáció növeli a sejttermelést, csökkenti a lebomlást, tehát kifejezetten ajánlott 35 év felett gyakorolni, amikor az agysejtek kezdenek elhalni (tehát minimalizálja a szenilitást).

Kimutatták, hogy a meditáció csökkenti a vérnyomást és javítja a vércukorszintet. Az asztmás betegeken is segít, enyhíti az érzelmi reakciókat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!