A maximalizmus rendkívül negatív hatással van életünkre - kutatások szerint

Irimiás Alíz
Írta: ,

A tökéletességet gyerekkorom óta kívánatosnak tartottam, és igyekeztem mindig mindent hiba nélkül végrehajtani, mert abban találtam örömet. Ha néha nem sikerült minden a tervek szerint, bosszankodtam, kissé letörtem, de soha nem gondoltam, hogy a hibáim végzetesek lennének. Noha a maximalizmus alapvetően pozitív tulajdonság, a kutatók úgy látják, hogy egészségügyi problémák hosszú listájához is vezethet.

A maximalizmus már az egészen fiatalokat is sújtja, és egyre elterjedtebb. Minden öt gyerek közül kettő maximalista, és egyre komolyabb egészségügyi problémákkal küzd emiatt. Ez pedig egyáltalán nem azt jelenti, hogy minden generáció vágya egyre inkább teljesül, hanem azt, hogy egyre betegebbek, egyre szomorúbbak vagyunk, és a saját lehetőségeinket egyre kevésbé használjuk ki.

Hagyományosan a maximalizmust pozitív értéknek tartjuk. A tökéletességre való törekvés végül is egy önvédelmi eszköz, amivel legyőzhetjük a világot: fejlődést hoz az életünkben, de a hibák elkerülése a saját egyéni céljaink elérését is megnehezítheti.

A maximalizmus hátránya emellett nemcsak az, hogy a legeredményesebb, legsikeresebb önmagunkat nem vagyunk képesek megmutatni, hanem depresszióhoz, szorongáshoz, kényszerességhez, étkezési zavarokhoz, álmatlansághoz, krónikus fejfájáshoz, valamint korai halálozáshoz vagy öngyilkossághoz is vezethet.

Kutatások szerint minél erőteljesebb a maximalizmus valakiben, annál több pszichológiai rendellenességtől szenved az illető. Az ellentmondás abból fakad, hogy az egészséges maximalizmus mellett, amit a magas standard, az erős motiváció és a fegyelem jellemez, létezik az ún. egészségtelen maximalizmus is, amikor soha semmi nem elég jó, és a célok emiatt nem teljesülnek, ez pedig frusztrációt okoz.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba