„Már megint hétfő??” 5 jótanács a hétfőfóbia legyőzésére

Göcző Nóra
Írta: ,
„Már megint hétfő??” 5 jótanács a hétfőfóbia legyőzésére

Kép forrása: vanellimelli.com

Miért gyűlöljük ennyire a hétfőt? Számtalan kutatás készült már erre vonatkozóan. Egyesek szerint a hétvégi pihenést, a szabadabb életet kell leváltanunk hétfő reggel a szabályokkal körülhatárolt és elvárásokon alapuló munkás hétköznapokra. Valószínűleg ebben is van valami, de véleményem szerint sokkal mélyebben van a probléma gyökere. Alexander Krejulf is úgy véli, ősi ösztönök munkálkodnak ilyenkor bennünk.

Hétfőn, amellett, hogy feladatok elé leszünk állítva, melyeknek meg kell felelnünk, ismét be kell lépnünk egy közösségbe, ahol emberek vesznek minket körül, társalognunk kell, reflektálnunk kell egymásra. Ez is komoly igénybevételt jelenthet azoknak, akik nem szeretik a tömeget és a hangzavart. Olyan vélemények is vannak, miszerint csak bűnbakot találunk a hétfőben, ha utáljuk a munkánkat, feszélyeznek a kollégák, de nem váltunk és nincs erőnk lerázni az alkalmatlankodókat.

Az egyik legjobb ellenszere a hétfőfóbiának egy hétkezdő, esti rutin bevezetése. Nincs mese, találni kell valamit, ami szórakoztat, kikapcsol és rendszeressé tehető.

Egyébként is igaz, hogy a legnagyobb stresszt vagy félelmet okozó eseményt is nagyságrendekkel könnyebb elviselni pszichésen, ha az azt követő, pozitív eseményre fókuszálunk.

Vizsgálatok szerint azok a főiskolások és egyetemisták, akik a nagy vizsgák és szigorlatok után összeülnek a társaikkal egy szórakozóhelyen levezetni a feszültséget, sokkal könnyebben érnek el jó eredményt, mint a magányos diákok.

Ők azok, akik a diploma megszerzése után is könnyebben találnak állást és utólag is pozitívabbnak értékelik a diákéveket.

Hétfőfóbia ellen az egyik legjobb megoldás a szex. Azok a párok, akik bevezették a hétfői szexet, sokkal kevésbé szoronganak a hét első munkanapján.

Állításuk szerint azért, mert az intimitás, az érintés, egymás testmelege már gondolatban is oldja a feszültséget. Ezek a párok állítólag, ha munkaidőben az esti (vagy az ebédszünetben elkövetett) hancúrozásra gondolnak, máris szebbnek látják a világot.

Ha nincs rá mód, akkor sok nő szerint egy kis online vásárlás is oldhatja a hétfő parát.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?