Gyakran beszélsz magadban? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz!

Írta: ,

Veled is megesik, hogy amikor egyedül maradsz, időnként hosszú perceken át folytatsz érdekes beszélgetéseket saját magaddal? Esetleg a fejedben lejátszol olyan szituációkat, amelyek még sosem történtek meg veled (sőt, nem is nagyon látsz esélyt arra, hogy bekövetkezzenek), de mégis jól esik végiggondolni a lehetőségeket a saját társaságodban? Ha eddig furcsának tartottad ezt a szokásodat, mostantól ne tedd; egy felmérés szerint ugyanis azok, akik magukban beszélnek, valójában rendkívül intelligensek. De vajon miért?

Jobban tudod rendezni a gondolataidat Kép forrása: blog.freepeople.com

1/4 Jobban tudod rendezni a gondolataidat

Azok, akik gyakran társalognak saját magukkal, sokkal összeszedettebbek, ráadásul azzal sem gyűlik meg a bajuk, ha egyszerre több ellentétes gondolat cikázik a fejükben.

Azzal, hogy hangosan kimondod őket, könnyebben találhatsz megoldást a problémáidra, és még akár új szemszögből is tekinthetsz rájuk.

És az eredmény? Sokkal tisztábban átlátod a saját helyzetedet, és felkészültebb leszel olyan szituációkban, amiket előtte már „elpróbáltál” néhányszor magaddal.

Javítja a memóriádat Kép forrása: stories.com

2/4 Javítja a memóriádat

Már a vizsgákra is úgy készültél régen, hogy fel-alá mászkáltál a szobádban, és hangosan ismételgetted a tanulnivalót?

Nagyon helyes, ez ugyanis egy szuper módszer, és a későbbiek folyamán is érdemes hasznosítanod.

A felmérés ugyanis bebizonyította, hogy azok, akik hangosan mondják ki a gondolataikat, sokkal könnyebben memorizálják az információkat – hiszen ezáltal úgymond „rákényszeríted” az agyad arra, hogy tárolja el őket.

Az agyad sokkal hatékonyabb lesz Kép forrása: topinspired.com

3/4 Az agyad sokkal hatékonyabb lesz

Néhány kutatásból már kiderült, hogy ha gyakran folytatsz beszélgetést önmagaddal, sokkal gyorsabban tudsz gondolkodni is.

A szakértők egy ezzel kapcsolatos vizsgálat során megkérték a résztvevőket, keressenek meg egy bevásárlóközpontban bizonyos ételeket (például először almát, aztán kenyeret). Az első körben azt a feladatot adták nekik, hogy néma csendben haladjanak végig a sorok között, majd másodszor már hangosan kellett kimondaniuk azt, amit keresnek.

Az eredmények bebizonyították, hogy azok az emberek, akik magukban beszéltek bevásárlás közben, gyorsabban megtalálták a termékeket, szemben azokkal, akik kizárólag csendben sétálgattak a sorok között.

Hamarabb éred el a céljaidat Kép forrása: flickr.com

4/4 Hamarabb éred el a céljaidat

Ha gyakran mondod ki magadnak hangosan a gondolataidat és céljaidat, sokkal nagyobb eséllyel leszel képes megvalósítani őket.

Azáltal ugyanis, hogy nem csak a fejedben hallod őket, könnyebben tudod pontosítani a terveidet és azok részleteit, ráadásul sokkal inkább szem előtt lesznek, mint fordított helyzetben.

Így pedig biztosan nagyobb lesz a motivációid is hozzájuk!