A lelki „szemetesláda” szerepben – így kezeld mások panaszkodását

Írta: ,

Ugye nem gondolod, hogy pusztán a véletlen műve az, hogy az emberek lelki „szemetesládának” használnak? Lehet, hogy nehéz beismerni, de ehhez te adod meg a szükséges táptalajt. Neked ez talán sokszor teher, pedig elképzelhető, hogy nem véletlenül kaptad ezt a „képességet”. Ha megtanulod kezelni, még a hasznodra is válhat.

Ne vedd át mások problémáját! Kép forrása: tumblr.com, salad-eyes

1/6 Ne vedd át mások problémáját!

Sokan esnek abba a hibába, hogy miután beszélgetnek valakivel, aki kiönti nekik a lelkét, teljesen azonosulnak a másik ember problémájával és egyszerűen nem tudják azt semlegesen kezelni.

Ha te is egy olyan közkedvelt személy vagy, aki előtt szívesen megnyílnak az emberek, akkor próbáld meg nem átvenni mások problémáját, mert ez a közérzeteden is meglátszódhat.

Hallgasd meg, adj tanácsot, majd szépen éld tovább a saját életedet.

Vedd észre, ha valami nem kölcsönös Kép forrása: alk3r.wordpress.com

2/6 Vedd észre, ha valami nem kölcsönös

Vannak emberek, akik jobban igénylik azt, hogy mások meghallgassák őket és kiönthessék a lelküket, viszont azt észre kell venned, ha kizárólag erre használnak. Ezek az emberek inkább csak az energiádat szívják el, de te semmi pluszt nem kapsz tőlük.

Ebben az esetben két dolgot tehetsz. Őszintén megnyílsz előtte és elmondod, hogy téged ez mennyire zavar és mennyire nem érzed kölcsönösnek a dolgot, vagy egyszerűen csak eldöntöd, hogy nem lesz többé az életed része és inkább olyan emberekre áldozol energiát, akik kölcsönösen törődnek veled.

Próbáld meg emelni őket Kép forrása: tumblr.com, anabundanceof

3/6 Próbáld meg emelni őket

Nem könnyű olyan emberekkel szoros kapcsolatot ápolni, akiknek a napjai folyamatos panaszkodásból állnak, főleg akkor, ha te alapvetően egy pozitív életszemléletű személyiség vagy.

Persze mindenkinek magában kell keresni a változást, de te sokat segíthetsz abban, hogy a folyamatos panaszkodás helyett inkább átadj nekik egy kicsit a te pozitivitásodból.

Válogasd meg az embereket! Kép forrása: seeds.de

4/6 Válogasd meg az embereket!

Az teljesen rendben van, ha a barátaidat meghallgatod, mert tudod, hogy ezáltal jobban lesznek majd, de hidd el, nem kell mindenkit meghallgatnod.

Van, akinek kifejezetten NEM-et kell mondanod, mert ha egyszer is megérzi rajtad a segítő szándékot, utána képtelen leszel távol tartani magadtól.

Ettől nem leszel rosszabb ember, egyszerűen csak nem engedsz be mindenkit az életedbe.

Építkezz belőle! Kép forrása: ww38.wearesodroee.com

5/6 Építkezz belőle!

Fogd fel úgy, hogy ez egy kiváltság. Manapság nehéz olyan embert találni, akiben teljesen meg lehet bízni, de te valószínűleg egyike vagy ezeknek az embereknek.

Próbáld meg ennek a pozitív oldalát meglátni és építkezz a dologból. Ki tudja, lehet, hogy egy nap majd e köré építheted a karrieredet is. Arra viszont figyelj, hogy csak addig legyél a lelki „szemetesláda” szerepében, ameddig neked jól esik.

Ha egy idő után már teherként éled meg, akkor az egy jel, hogy valamin változtatnod kell.

Biztos, hogy így kell lennie? Kép forrása: fashion.photogrist.com

6/6 Biztos, hogy így kell lennie?

Aki ebben a szerepkörben találja magát, az legtöbbször azt érzi, hogy neki mindenki kiönti a szívét, viszont őt senki nem hallgatja meg és nem segít neki.

Ez akár igaz is lehet, de az is előfordulhat, hogy az illető annyira bezárkózik, hogy védőfalat épít maga köré.

Ebben az esetben a védőfal a hallgatás. Meghallgat másokat, viszont ő maga nem tudna más előtt megnyílni. Ezért, ha ebben a szerepben találod magad, akkor először vizsgáld meg a helyzetet, mert könnyen lehet, hogy te alakítottad így a dolgokat.