5 lelki sérülés, amelyek miatt nem lehetsz önmagad. Győzd le őket még idén!

5 lelki sérülés, amelyek miatt nem lehetsz önmagad. Győzd le őket még idén!

Címlap / Életmód / Egészség / 5 lelki sérülés, amelyek miatt nem lehetsz önmagad. Győzd le őket még idén!

Az 5 legfontosabb lelki sérülés miatt rendszeresen olyan személyeket és körülményeket vonzunk magunkhoz, amelyek miatt ugyanazokat a tapsztalatokat éljük meg. Mindaddig, amíg a sérülést és a tapasztalást el nem engedjük.

Elutasítás

Nagyon mély sérülés. Aki elutasításban szenved, az lényében és létezésében érzi sértve magát. Az élet nagyon korai szakaszában megjelenik. Az öt sérülés közül ez mutatkozik meg először.

Például nem kívánt baba volt, vagy nem olyan nemű, amilyenre a szülei vágytak. Amíg nem képes az elutasítás ellenére boldognak lenni, addig szükségképpen csak elutasítást fog tapasztalni.

Csak olyan gyerek vonzódik elutasító szülőhöz, akinek arra van szüksége, hogy ezt megtapasztalja. Attól kezdve, hogy elutasítást érez, felveszi a menekülő maszkját. Ez általában már a születés előtt megtörténik. Egész életében arra törekszik, hogy ne foglaljon sok helyet.

Befelé fordul önmagába testileg és lelkileg. Egyedül akar lenni. Minél mélyebb az elutasításból eredő sérülés, annál erősebben vonzódik olyan körülményekhez, amelyek között elutasítják vagy ő utasít el valakit.

Elhagyás

Az elhagyás esetében a sérülés a birtoklás és a cselekvés szintjén van, nem pedig a létezés szintjén, mint az elutasításnál.

Egy kisgyerek például elhagyatva érzi magát, ha a szülei sokat dolgoznak, és nincs elég idejük, hogy vele legyenek, vagy ha kórházba viszik és bent kell hagyniuk. A szülő, ha nem foglalkozik a gyerekével, azért tesz így, mert elutasítja önmagát.

Ha önmagát elutasítja, akkor a gyereket is elutasítja, mert a gyerek folyamatosan önmagára emlékezteti. Ez a sérülés legtöbbször kétéves kor előtt keletkezik. A maszk, amely létrejön, a függő maszkja.


Vedd le az álarcot! 6 lépés, hogy feltétel nélkül tudj szeretni


A függő azt hiszi, hogy semmit sem képes egyedül véghezvinni. Az egyedüllét a legnagyobb félelme. Látni lehet benne a segítségre szoruló kisgyereket.

Megalázás

Valakit sértő módon méltóságában, önbecsülésében megaláznak. Lealacsonyítják, megszégyenítik, lefokozzák.

Ezt a sérülést egy- és hároméves korunk között kezdjük érezni. Ilyenkor kezd a gyerek önállóvá válni, megtanul egyedül enni, inni, öltözni, vécére menni. Az a lélek, aki a megalázás tapasztalását megoldani jön a világra, olyan szülőt fog vonzani, aki meg fogja alázni.

A sérülést általában az anyával éljük át, aki szégyelli magát, hogy ügyetlenségünkben összepiszkítottuk magunkat. A sérült a mazochista maszkját veszi fel. Egyik jellemzője, hogy nem szeret gyorsan haladni, és emiatt szégyenkezik.

Lealacsonyodik és hagyja, hogy megalázzák, illetve másokat lealacsonyít és megaláz. A legkisebb kritikát is a lelkére veszi.

Árulás

A hűség ellentéte. Ez a sérülés két- és négyéves kor között ébred fel. A sérülést rendezni akaró lélek olyan szülőt választ, akiben sok a szeretet és nagy a kölcsönös vonzalom. Szerelmes lesz az ellenkező nemű szülőjébe.

A gyerek ekkor kezd kapcsolatba lépni az életerejével, a szexuális erejével. Amikor a szülő nem tart be egy ígéretet, a gyerek úgy érzi, elárulták. Mindent megpróbál, hogy különlegesnek tűnjön az ellenkező nemű szülő szemében.

Legszívesebben mindig vele lenne. A kontrolláló maszkját ölti fel. Erős személyiség lesz. Fontos lesz számára az erő, a tettereje kimutatása.

Magas elvárásai vannak önmagával szemben, és másoknak is be akarja bizonyítani, hogy mire képes.

Igazságtalanság

Mindenki megérdemli, hogy az érdemeit elismerjék és tiszteletben tartsák. Akivel igazságtalanul bánnak, úgy érzi, hogy nem tisztelik, vagy nem kapja meg, amit megérdemel.

Négy- és hatéves kor között alakul ki ez a sérülés. A gyerek ekkor ébred tudatára, hogy másokkal egyenrangú, teljes értékű. Igazságtalannak találja, ha nem élheti meg az egyéniségét, nem lehet önmaga.

Például szenved a szülő hidegségétől, komolyságától, a gyakori kritkától. A szülő általában ugyanettől a sérüléstől szenved. A merevség maszkját hozza létre. Elvágja magát az érzéseitől, hogy megvédje önmagát, de nagyon is érez.

A merev emberek nagyon érzékenyek, de ezt nem mutatják ki másoknak. Ezért tűnnek hidegnek és érzéketlennek. Azt gondolja, hogy jobban értékelik azt, amit csinál, mint azt, hogy létezik. Hajlamos keresztbe fonni a karját és sötét ruhában járni. 

Cikkünk megírásához Lise Bourbeau Az öt sérülés (Scolar Kiadó, 2014) című könyvét használtuk.

VIDEO 2024 legszebb sminktrendje, a gyöngyházfényű smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!