5 lelki sérülés, amelyek miatt nem lehetsz önmagad

Kovács Andrea
Írta: ,
5 lelki sérülés, amelyek miatt nem lehetsz önmagad

Kép forrása: libertine126.rssing.com

Az 5 legfontosabb lelki sérülés miatt rendszeresen olyan személyeket és körülményeket vonzunk magunkhoz, amelyek miatt ugyanazokat a tapsztalatokat éljük meg. Mindaddig, amíg a sérülést és a tapasztalást el nem engedjük.

Elhagyás Kép forrása: hercampus.com

Az elhagyás esetében a sérülés a birtoklás és a cselekvés szintjén van, nem pedig a létezés szintjén, mint az elutasításnál.

Egy kisgyerek például elhagyatva érzi magát, ha a szülei sokat dolgoznak, és nincs elég idejük, hogy vele legyenek, vagy ha kórházba viszik és bent kell hagyniuk. A szülő, ha nem foglalkozik a gyerekével, azért tesz így, mert elutasítja önmagát.

Ha önmagát elutasítja, akkor a gyereket is elutasítja, mert a gyerek folyamatosan önmagára emlékezteti. Ez a sérülés legtöbbször kétéves kor előtt keletkezik. A maszk, amely létrejön, a függő maszkja.


Vedd le az álarcot! 6 lépés, hogy feltétel nélkül tudj szeretni


A függő azt hiszi, hogy semmit sem képes egyedül véghezvinni. Az egyedüllét a legnagyobb félelme. Látni lehet benne a segítségre szoruló kisgyereket.

Igazságtalanság Kép forrása: weheartit.com

Mindenki megérdemli, hogy az érdemeit elismerjék és tiszteletben tartsák. Akivel igazságtalanul bánnak, úgy érzi, hogy nem tisztelik, vagy nem kapja meg, amit megérdemel.

Négy- és hatéves kor között alakul ki ez a sérülés. A gyerek ekkor ébred tudatára, hogy másokkal egyenrangú, teljes értékű. Igazságtalannak találja, ha nem élheti meg az egyéniségét, nem lehet önmaga.

Például szenved a szülő hidegségétől, komolyságától, a gyakori kritkától. A szülő általában ugyanettől a sérüléstől szenved. A merevség maszkját hozza létre. Elvágja magát az érzéseitől, hogy megvédje önmagát, de nagyon is érez.

A merev emberek nagyon érzékenyek, de ezt nem mutatják ki másoknak. Ezért tűnnek hidegnek és érzéketlennek. Azt gondolja, hogy jobban értékelik azt, amit csinál, mint azt, hogy létezik. Hajlamos keresztbe fonni a karját és sötét ruhában járni. 

Cikkünk megírásához Lise Bourbeau Az öt sérülés (Scolar Kiadó, 2014) című könyvét használtuk.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv