Az 5 legfontosabb lépés a lelki öngyógyítás útján

Szőke Angéla
Írta: ,
Az 5 legfontosabb lépés a lelki öngyógyítás útján

Kép forrása: kegfire/Depositphotos.com

Az életre két örök igazság jellemző: hogy nem könnyű, és nem tart örökké. Életünk folyamatosan tesztel minket azzal, hogy próbák elé állít. Szép, de nehéz is. Az úton elkerülhetetlenül ér minket fájdalom, amiből ki kell gyógyulnunk. Mikor a legsötétebben látjuk a jövőt, akkor is tudnunk kell, hogy van kiút. Ezt a folyamatot segítik az alábbi lépések.

1. Ismerd el, hogy szenvedsz

Tudomásul venni, hogy sebezhetőek vagyunk és megbántottak minket, nehezebb, mint gondoljuk. Sajnos a társadalom azt várja el tőlünk, hogy egyrészt minden leperegjen rólunk, másrészt csendben szenvedjünk, így sokszor még saját magunknak sem valljuk be, hogy nem vagyunk jól.

Kiskorunktól azt tanuljuk, hogy erősnek kell lennünk és érzelmeinket kimutatni gyengeség, pedig ezáltal az egyik legfontosabb és legemberibb tulajdonságunkat nyomjuk el: az érzékenységet.

A gyógyulás érdekében le kell rombolnunk azokat a falakat, amikkel körbevettük a lelkünket és ki kell mondanunk, hogy szenvedünk. Sőt, azt is, hogy ebben semmi szégyellnivaló. Amíg ezt nem tesszük meg, egyetlen lépést sem tettünk a gyógyulás felé.

2. Bocsáss meg magadnak

Igen, legelőször magadnak. Azt tanultuk, hogy rejtsük el a fájdalmat, ne kérjünk segítséget és ne legyünk gyengék, ezért mérgesek vagyunk magunkra, amiért így érzünk. Bocsáss meg magadnak azért is, amiért még nem tudod, hogyan, merre lépj tovább, hiszen ez szintén természetes emberi reakcióink egy traumára. Senki sem immunis arra, hogy az ilyen sötét pillanataiban ne érezze magát szomorúnak, gyengének és magányosnak. Sokan felteszik a közöny álarcát, de ez nem megoldás, csak elnyomják vele érzéseiket, amikkel előbb utóbb mindenképpen szembe kell nézniük.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv