A leggyakoribb lelki okok, melyek miatt rövidre vágatjuk a hajunkat

Írta: ,

Ha egy nő hirtelen, szinte a semmiből drasztikusan megváltoztatja a frizuráját, annak hátterében legtöbbször szerelmi csalódás áll, de ennél azért lehet összetettebb is a kép. Összegyűjtöttünk 5 olyan okot, melynek hatására mi, nők hajlamosak vagyunk megszabadulni hosszú fürtjeinktől.

Megszabadulni az emlékektől Kép forrása: mango.com

1/5 Megszabadulni az emlékektől

Nem csak a szakítás, de sokszor egy nagyobb tragédia vagy egy rosszabb időszak is maga után vonhatja a drasztikus frizuraváltást.

Sokan ezt azzal kapcsolják össze, hogy a fürtök magukban hordozzák az emlékeket ezekről az eseményekről, és az egyetlen megoldást a vágás jelenti.

Így sokan szó szerint úgy veszik le magukról a terhet, hogy rövidebbre vágatják frizurájukat, majd újra hagyják megnőni.

Egy új és jobb én, egy új élet kezdete Kép forrása: tumblr, pheebspo

2/5 Egy új és jobb én, egy új élet kezdete

A belső változást sokszor előzi meg az, hogy először kívül, a külsőnkön módosítunk valamit, hiszen ettől könnyen új embernek érezhetjük magunkat.

Egy hajvágás jelentheti tehát azt is, hogy belefáradtunk, beleuntunk eddigi életünkbe, és készek vagyunk nyitni egy teljesen új felé.

Hosszú haj és nőiesség Kép forrása: short-haircut.com

3/5 Hosszú haj és nőiesség

A hosszú, legalább vállig érő haj már az ősemberek óta a nőiesség szimbóluma, hiszen a barlangrajzokon is így jelölték a nőket. Rengeteg pszichológiai vizsgálat jutott már arra, hogy a férfiak sokkal inkább választják a hosszú hajkoronával megáldott nőket, mint a rövid hajúakat. A nagyon drasztikus hajvágás esetében, ahol a hosszú hajzuhatagból egészen rövid, akár kisfiús hajviseletre vált egy nő, gyakran az bújik meg tudat alatt, hogy szeretne egy időre elvonulni a párkapcsolatoktól, és inkább az egyedüllétet választja.

Ez természetesen nem minden esetben van így, hiszen sokan épp ellenkezőleg gondolkoznak, és a pixie stílusú vagy punkosabb hajat vélik szexisebbnek, és pont a vadócabb énjüket szeretnék így a felszínre hozni.

Egy magabiztosabb én Kép forrása: tumblr.com, pixie-cropped

4/5 Egy magabiztosabb én

A hajvágatás hátterében gyakran állhat az is, hogy egész egyszerűen szeretnénk magabiztosabbnak tűnni.

A rövidebb frizurához valóban gyakrabban társítanak határozottabb személyiséget, ha pedig a változtatás hatására a környezetünk így kezd majd viszonyulni hozzánk, akkor azt lassan a belsőnkben is megtapasztalhatjuk.

5/5 Játék az idővel

Egy jól megválasztott, rövidebb frizura jelentős mértékben tudja fiatalítani viselőjét, de akár idősebbnek is mutathat a valódi életkorunknál.

Természetesen a hosszú haj mindig finomít vonásainkon, így könnyen lecsalhatunk pár évet a hosszú tincsek segítségével.