Lelki kufárkodás a bűntudatkeltés - Így szabadulj meg tőle

Jankovics Anna
Írta: ,
Lelki kufárkodás a bűntudatkeltés - Így szabadulj meg tőle
A bűntudatkeltés az egyik legaljasabb fegyver, amit az ember használ, mert azok, akik ellen ezt használják, nem ismerik fel ezt az élethelyzetet. Vannak, akik gyereknevelésre, vannak, akik férj-, feleségidomításra használják – helytelenül. A bűntudatkeltés fegyverével nevelt gyerekből olyan felnőtt lesz, aki zsarolható, bármire rávehető. Akár bűncselekményre is. Az emberi kapcsolatoknak pedig a bizalmon kell alapulniuk, nem egy ,,húzd meg, ereszd el” játékon.
Az egészséges bűntudat

Ez egy természetes érzés, aminek célja, hogy jó irányba tereljen minket, hogy elgondolkodjunk saját hibáinkon. Bűntudat akkor keletkezik, amikor megbántunk másokat, helytelenül cselekszünk. Mélységének érzete emberenként, és a tett nagysága szerint változhat.
Egy közösségben az erkölcsi normák döntik el, hogy a közösség tagjai mit tartanak bűnnek, hibának. A bűn minden közösségben máshol kezdődik, emiatt van az, hogy van, aki már ,,kisebb” dolog miatt is bűntudatot érez, és vannak olyan emberek, akiknél úgymond ,,sok minden belefér”.

Indokolatlan bűntudat

Azokban az emberekben, akikbe életük folyamán ,,belenevelődött” az, hogy rossz ember, ha másoknak nem felel meg, a legkisebb dolog miatt is bűntudatot éreznek. Egészen a depresszióig sodródhat a folyamat.

Ettől az érzéstől meg kell szabadulni, mert megfosztja az embert az élet örömétől.
Az indokolatlan bűntudat gyerekeknél kimondottam káros és veszélyes, mert kívülről csak annyit lát a szülő, tanár, hogy szótlanabb, zárkózottabb. Az év végi bizonyítványosztás az egyik kritikus időszak. Szinte minden évben hallunk olyat, hogy a gyerek ilyenkor haza sem megy, elszökik, de volt arra is példa, hogy kárt tett magában.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!