Lehet, hogy a nők jobban alszanak egy kutya, mint egy ember mellett

Nagy Niki
Írta: ,

Van egy rossz hírünk a párod számára: egy friss kutatás kiderítette, hogy valószínűleg jobban alszol a kutyád mellett, mint mellette. Mondjuk, ha a párod erősen horkol, ez azért nem nagy csoda, de a kisállat egyébként is nagyobb komfort- és biztonságérzetet nyújt, mintha egy másik ember feküdne melletted.

Nincs is jobb, mint mikor esténként befekszel életed szerelme mellé az ágyba, és egymás karjaiban alszotok el, nem igaz? A Canisius Főiskola kutatása szerint nem: kimutatták ugyanis, hogy a nők jobban alszanak a négylábú barátaik mellett, mint a kétlábúakkal. A kutatáshoz 962 amerikai nő alvási szokásait vizsgálták meg, arra koncentrálva, hogyan alszanak az állataik mellett. A résztvevők 55 százaléka legalább egy kutyával osztotta meg az ágyát, 31 százalékuk pedig macskával aludt együtt. Ebben semmi különös nincs, már legalább is annak, aki szeret kisállattal aludni, hiszen a kutya szeret felszökni az ágyra, a macskának meg ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy mit csinálhat, és mit nem. A kutatás érdekes része azonban csak innen kezdődik.

A résztvevők ugyanis arról nyilatkoztak, hogy a kutyájuk kevésbé zavarta meg az alvásukat, mint a párjuk, akivel szintén egy ágyban aludtak. Ráadásul a négylábú az ágyban nagyobb biztonságérzetet és nyugodtságot biztosított a nőknek, mint a kétlábú partner.

Érdekes módon az egy ágyban alvó macskák ugyanannyira zavarták a megkérdezetteket, mint az emberi partnerek, sőt, még kevesebb biztonságérzetet és nyugodtságot adtak, mint az emberek.

A kutyával alvás előnyeinek itt még nincs vége: a kutatásból az is kiderült, hogy kutyával könnyebb elaludni, mint kutya nélkül, emberrel, vagy macskával, viszont korábban is kell vele kelni, mint a többiekkel. Ez valószínűleg azért van így, mert a kutya tartja magát a napi ritmusához és a kialakult napirendjéhez, ezt pedig megköveteli a gazdájától is. 

kapitonenko/depositphotos.com

Az általánosságban is elmondható, és több kutatás igazolta már, hogy a kutyás emberek sokkal szigorúbb rutinhoz tartják magukat, mint a macskások, vagy azok, akiknek nincs háziállatuk. Ez is azért lehet, mert a kutya teljesen más életstílust igényel, mint egy lusta macska, etetni kell, sétáltatni, és van igénye a mozgásra minden egyes nap.

A rendszeres és kiegyensúlyozott alvási szokások egyébként nagyon sokat segíthetnek a gazdiknak is, hiszen könnyebb így napi rutinhoz is tartani magukat, ráadásul a jó alváshoz nagyon fontos, hogy nagyjából egyidőben feküdjön az ember, és ugyanakkor is keljen, még hétvégéken is.

A kutatás eredményei persze csak adatokra épülnek, az ok-okozati összefüggések egyelőre nem tiszták, csak feltételezések. Mindenesetre, ha van otthon egy kutyád, és gondolkozol rajta, hogy vele aludj-e, a kutatás szerint nem is olyan rossz ötlet, még akkor is, ha a négylábú olyankor kelt fel, amikor te még szíved szerint aludnál.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!