A legszomorúbb hónap a január: miért érezzük annyira letörtnek magunkat ilyenkor?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Ha te sem érzed túlságosan feldobottnak magadat, akkor legalább tudod: egyáltalán nem vagy egyedül! Statisztikák szerint az egész évet tekintve a január a legszomorúbb hónapunk. De belegondoltál már abba, vajon miért vagyunk ilyenkor ennyire letörtek?

Mert elmúltak az ünnepek

Akár tetszik, akár nem, a karácsony az egész világot meghatározó ünnepé lépett elő. Sokan vallástól függetlenül is beépítették az életükbe, hiszen ez a néhány nap már jóval túlmutat azon, amit eredetileg jelentett. Mindez azzal jár, hogy akik eleve boldogan készülődnek az ünnepekre, azok óhatatlanul is csalódottsággal fogadják majd, milyen hamar elmúlik ez a különleges időszak – miközben azok, akik a hátuk közepére kívánják, nem győzik kivárni, mikor lesz vége a sürgés-forgásnak. Utóbbiaknak pontosan emiatt örülniük kellene januárban, ám mindenkinek a hangulatát meghatározza a karácsony.

Ha nem szereted az évnek ezen részét, akkor valószínűleg nem könnyebbülsz meg túlságosan januárban sem, hiszen frissek azok az élmények, amik miatt ki nem állhatod a karácsonyt. Lehet, hogy régi sebeket tépett fel benned az elmúlt néhány nap, vagy éppen ez az a része az évnek, amikor a legtöbbet kell dolgoznod. Akármi is legyen a válasz, csak úgy, nyom nélkül senki életében nem múlnak el az ünnepek, és ez a hatás januárban is erősen érezhető marad.

A legszomorúbb hónap a január: miért érezzük annyira letörtnek magunkat ilyenkor?

Éppen számot vetettünk az éves eredményeinkkel

Részben az előző ponthoz kapcsolódik ez is, bár már nem a karácsonyra gondolunk, ha számadásról van szó, hanem az év utolsó napjaira. Szilveszterkor a legtöbb ember átgondolja, mi történt vele az elmúlt évben, mennyit jutott előre, elérte-e a kitűzött céljait, valóra váltotta-e a fogadalmait.

Persze sokan pontosan ugyanott tartanak, ahol kereken egy éve, vagy némi „extraként” kifejezetten nehéz évet zárhattak le.

Ugyan az új év sokak számára új lehetőségeket tartogat, ha sok szomorú dolog esett meg veled az elmúlt időszakban, akkor aligha tudsz a pozitív életszemléletre koncentrálni januárban. Az csak hab a tortán, hogy ha fájdalmas emlékeid vannak, akkor azok az ünnepek során hatványozódnak, és más pontokon is kiütközhetnek. Pl. akad olyan statisztika, ami arra világít rá, hogy a legtöbb szakítás, sőt, a legtöbb öngyilkosság is az ünnepi időszakra tehető. Ezek után nem meglepő, hogy – ha nem is kerülget a depresszió, de – nem feltétlenül vagy kirobbanó formában januárban.