Szerinted melyik a legstresszesebb életkor? A kutatás nem okozott meglepetést

Nagy Niki
Írta: ,

Ha úgy érzed, hogy fősuli/egyetem után hirtelen minden rád szakadt, ne aggódj – mindannyian próbálunk élve maradni ennek a való életnek nevezett horrorfilmben, és egyikünknek sem sikerül túl könnyen. A húszas éveink most már tudományosan is a legnehezebb időszakunk az életünkben – egy új kutatás bebizonyította, hogy nem mi vagyunk nyápicok, hanem egyszerűen nagyon nehéz fiatal felnőttnek lenni.

Nem a mi hibánk Kép forrása: lillyunique.tumblr.com

A Happify és a Harvard Buisness Review folyóirat közösen készítette azt a kutatást, amely végre bebizonyította: tényleg nem velünk van a baj, egyszerűen csak nehéz dolgunk van ebben az életszakaszban, ha érvényesülni szeretnénk.

A tinédzserkor és a harmincas mérföldkő közötti évek mindenkit megviselnek, méghozzá nem is akárhogyan – és nem is azért, mert sokkal nehezebbek, mint mondjuk a harminctól negyvenéves korig tartó szakasz, hanem azért, mert még nem tanultuk meg, hogyan kezeljük a stresszt.

Kikerülünk a fészekből Kép forrása: blog.freepeople.com

A kutatáshoz 88 ezer embert kérdeztek meg mindenféle korosztályból, és kiderült, hogy a huszonévesekre hárul a legnagyobb stressz – ez azonban nem azt jelenti, hogy ilyenkor ér minket a legtöbb probléma, hanem azt, hogy még nem vagyunk hozzászokva.

A viszonylag gondtalan tizenéves egyszercsak elkerül a szülőktől, hogy tanuljon vagy dolgozzon, a stressz-szintje pedig olyan hirtelen nő meg, hogy a szervezete képtelen megbirkózni vele.

A stressz folyamatosan növekszik a harmincas és negyvenes korosztálynál is, de már nem olyan élesen ível felfelé, mint a húszas éveinkben.