Ebben a korban a legmagányosabbak az emberek – Erre a válaszra biztos nem számítasz!

Zabolai Margit
Írta: ,
Ebben a korban a legmagányosabbak az emberek – Erre a válaszra biztos nem számítasz!

Kép forrása: unsplash.com

55 ezer, 16 éven felüli ember bevonásával, online kérdőív segítségével végezték el az eddig legnagyobb kutatást a magányosság témájában. A University of Manchester, a Brunel University London, valamint a University of Exeter tudósai által elvégzett kutatás és az elemzett adatok alapján nem biztos, hogy megállja a helyét a magányos idősek képe.

Magányos fiatalok, komfortosabb idősek?

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a magány leginkább az idős embereket érintő probléma, a BBC Radio 4 által rendelt vizsgálat szerint a magányosság sokkal nagyobb arányban sújtja a fiatalokat: a 16 és 24 év közöttiek mintegy 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy magányosnak érzi magát, míg a 65-74 év közöttieknek jóval kevesebb, 29%-a, a 75 év fölötti válaszadók pedig még kisebb arányban, 27%-ban mondták azt, hogy magányosnak érzik magukat. Azok, akik magányosnak érzik magukat, jellemzően többcsak online” barátjuk van, akikkel a valódi életben nem tartják a kapcsolatot.

Ebben a korban a legmagányosabbak az emberek – Meg fogsz lepődni a válaszon!

A kutatók szerint az adatok ellentmondanak a sztereotípiának, miszerint a magány inkább idősebb életkorban jelent problémát. A fiatalok magányproblémája pedig szerintük azzal magyarázható, hogy ebben az életkorban az emberek jellemzően keresik önmagukat, próbálják megtalálni, hová tartoznak, és amíg ez a folyamat nem megy végbe, addig úgy érezhetik, senki nem érti meg őket, ami akár társaságban is a magányosság érzéséhez vezethet.

Amikor valaki már megtalálta önmagát és a belső egyensúlyt, kevésbé zavarja az egyedüllét, és akkor sem feltétlenül érzi magányosnak magát, ha éppen egyedül tölt valamennyi időt.

Ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy az adatokban lehet némi torzulás, hiszen a kérdőív nyitott volt, bárki kitölthette, és könnyen lehet, hogy azok, akik érintettnek érezték magukat a témában, nagyobb hajlandósággal válaszolták meg a kérdéseket is.

Egyedül lenni és magányosnak lenni tehát nem ugyanaz a dolog – a kérdőív kitöltőinek mindössze egyharmada mondta azt, hogy szerinte a magány egyedüllétet jelent, 83% viszont azt nyilatkozta, hogy kifejezetten szeret egyedül lenni, 41% pedig egyenesen úgy gondolta, hogy még a magánynak is lehetnek pozitív hatásai.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!