Krónikusan túlgondolsz mindent? 8 bántó dolog, amit átélsz

Szirák Viki
Írta: ,
Krónikusan túlgondolsz mindent? 8 bántó dolog, amit átélsz

Kép forrása: mashiki/depositphotos.com

Ha te is hajlamos vagy mindent túlgondolni, már rájöttél, hogy ez hatalmas teher a lelkeden. Mindegy, mi történik, te rögtön a legrosszabbra készülsz fel, és mindig a sorok között próbálsz olvasni - akkor is, ha igazából nem szeretnél. Az alábbi nyolc dolgot pedig ebben az esetben biztos, hogy te is jól ismered már!

1. Könnyen frusztrált leszel, ha akár csak egy apróság is eltér az eredetileg kigondolt terveidtől. Ilyenkor addig nem tudsz megnyugodni, míg elő nem állsz egy B-tervvel, hiszen annyira stresszelni kezdesz, hogy nem tudsz másra gondolni.

2. Bármennyire is tudod, hogy nem felelhetsz meg mindenkinek, mégis képes vagy hetekig gondolkodni azon, amit más mondott neked kritikaként. A negatív vélemény teljesen kikészít téged, és sokszor napokig rossz kedvű vagy amiatt, mert valaki bántó kifejezéssel illetett téged. Igen, még akkor is, ha nem fontos számodra az a személy, és tényleg csak egy apró dologról van szó.

3. Amikor a párodnak rossz napja van, és kedvetlen, te rögtön a legrosszabbat gyanítod. Biztos vagy benne, hogy már nem szeret téged, vagy esetleg valami baja van, csak nem árulja el neked. Azonnal magadat hibáztatod, ami miatt képes vagy letargiába is zuhanni, és csak akkor jössz ki belőle, ha megbizonyosodsz, hogy minden rendben. De amikor legközelebb megint rossz kedve van, ugyanez megtörténik veled. Egyszerűen nem tudsz szabadulni a félelmeidtől!

Krónikusan túlgondolsz mindent? 8 fájdalmas dolog, amit átélsz

4. Nehezen tudod feldolgozni a változásokat az életedben. Akár egy új munkahelyen kezdesz, akár egy új lakásba költözöl, te mindig félsz az ismeretlentől. Nem érzed magad komfortosan, és csak hosszú idő elteltével jutsz el oda, hogy teljesen megnyugodj.

5. Utálsz késni, mert attól félsz, hogy ezzel megbántasz valakit. Így képes vagy mindig sokkal előbb odaérni egy találkozóra, és várni a másikra, csak hogy ne kelts másokban negatív érzéseket. Ha mégis később érsz oda, szinte bűntudatod támad.