Krízisre van szükségünk, hogy megvalósítsuk az álmainkat? A szakértő szerint így tudjuk elérni céljainkat

Bodnár Alexa
Írta: ,

Egy felmérés szerint a magyarok bakancslistáján érdekes módon nem a pénz áll az első helyen. A hazai bakancslisták elején az utazás áll, illetve az, hogy átéljünk valamilyen különleges élményt, de szerencsére a boldog kapcsolat is kiemelt helyen szerepel sokaknál.

A Meglepkék kutatásából kiderült, hogy Magyarország képzeletbeli bakancslistájának negyedik helyén valamilyen különleges egyéni teljesítmény elérése szerepel: a válaszadók 27 százaléka vágyik ugyanis olyan fizikai vagy szellemi kihívásra, mint lefutni a maratont, meghódítani egy hegycsúcsot vagy megtanulni valamit – egy idegen nyelvet, hangszeren játszani, táncolni.

Szakértővel beszélgettünk arról, mi is az a bakancslista, érdemes-e egyáltalán ilyet készítenünk, és miért is fontos néha elgondolkodnunk azon, hogy milyen célokat szeretnénk elérni az életben. Ahelyett ugyanis, hogy életünk vége felé közeledve megbánjuk, hogy mit nem tettünk meg, illetve rájöjjünk, mit hogyan tehettünk volna másként, tehetünk azért, hogy elérjük a kitűzött vágyakat.

A bakancslista korábban nem volt egy köznevesített fogalom, csak a Morgan Freeman és Jack Nicholson főszereplésével készült, hasonló című film után, amelyben a két idős, rákbeteg férfi készít egy listát azokról a dolgokról, amelyeket még szeretnének elérni, mielőtt a betegség végleg legyőzi őket.

Dr. Kőrösi Beáta pszichopedagógus, mediátor és szupervizor szerint érdemes az úgynevezett „bakancslista tételeinket” időről időre átgondolni.

Az életben több alkalommal is érdemes elgondolkodnunk, melyek a valódi életcéljaink, illetve számot vetnünk azzal, mit tettünk eddig. A legelső ilyen szorongató feszültség a kamaszkorunkban jön el, ekkor érintenek meg bennünket először az élet nagy kérdései, ez az a kor, amikor pályát kellene választanunk, de ugyanilyen például az úgynevezett életközépi válság is, amikor hirtelen pánikba eshetünk, hogy mennyi mindent nem tettünk még meg, amit szerettünk volna. Ezek a dolgok évezredek óta megfogalmazódnak az emberekben, ennek az egyik változata lehet a bakancslista ”– magyarázta a szakértő.

Véleménye szerint egy lista, amely arról szól, mit szeretnénk még mindenképpen megtenni az életünkben, könnyen profánná, anyagiassá válhat, és okozhatja azt, hogy az igazán fontos kérdéseket csak elodázzuk miatta.

Nagyon sokan csak pergetik egymás után az értékes napokat, valódi elképzelések és iránymeghatározás nélkül.

A magyar társadalomra sajnos jellemző, hogy az emberek nem foglalkoznak tudatosan a céljaikkal, és nagyon sokan csak pergetik egymás után az értékes napokat, valódi elképzelések és iránymeghatározás nélkül. Persze, lehet, hogy készítenek egy bakancslistát, amelyen szerepel egy egzotikus utazás, a siklóernyőzés, új konyhabútor vagy egy szép autó, de gyakran ez csak kibúvó lesz a számukra ahhoz, hogy ne foglalkozzanak a nagy kérdésekkel. Ezek általában így hangzanak: Vajon minden adottságomat és tehetségemet kibontakoztattam? Olyan munkát végzek, amelyben elégedetten vagyok jelen és szívesen csinálom? Mindent megtettem azért, hogy gyümölcsöző, kölcsönösségen alapuló szeretet-kapcsolataim legyenek? – hívta fel rá a figyelmet dr. Kőrösi Beáta.