Közelről ismerheted: a 8 nyolc leggyakoribb személyiségzavar

Göcző Nóra
Írta: ,
Közelről ismerheted: a 8 nyolc leggyakoribb személyiségzavar

A statisztikák szerint minden tizedik ember valamilyen diagnosztizált személyiségzavarral küzd. Ennél is nagyobb lehet ez az arány, ha figyelembe vesszük, hogy sokan – enyhe tüneteik miatt - egész életükben nem jutnak el szakemberhez. Őket csak „furcsának” tartja a többség, idővel elkönyvelik őket különcnek és közben ugyanúgy élnek, dolgoznak, gyermeket nevelnek, mint mások.

Egyelőre nem bizonyított, hogy mi okoz személyiségzavart, de nagyon valószínű, hogy genetikai tényezők és korai tapasztalások azok, amelyek erősítik a tüneteket. Továbbá komoly pszichiátriai betegségekben szenvedők családjában gyakoribbak a személyiségzavarok. Egy biztos, ha az alábbi tünetek közül bármelyik esetben is magára ismer valaki vagy egy ismerősének jellemrajzát látja, nem kell azonnal orvoshoz rohanni. Kóros személyiségzavarról akkor beszélünk, ha a hozzá kapcsolódó viselkedés (testi vagy lelki) szenvedést okoz az egyénnek vagy a környezetének, esetleg, ha akadályozza a mindennapi életvitelt és az illető úgy érzi, egyedül nem tud megbirkózni a nehézségekkel.

A kényszeres  Kép forrása: fubiz.net

Míg a legtöbb személyiségzavar egyenlő arányban fordul elő, addig a kényszeres személyiségzavar kétszer gyakoribb a nők körében. A mai világban és főleg néhány szakmában előny, ha valaki figyel a részletekre, tökéletes munkára törekszik.

A baj ott kezdődik, amikor ez folyamatos kényszerként nyomja a vállát, emiatt depresszíven végzik a munkáját, elhanyagolja a baráti kapcsolatait és a családját is.

Ez a perfekcionzmus rendszerint jóval túlmutat a realitáson, s megjelenhet a gyermeknevelés, a háztartás, a testi higiénia vagy az élet számos egyéb területén. A kényszeres személyiségzavarral küzdők ráadásul a feladatok elvégzése közben gyakran azon izgulnak, hogy jó-e, amit csinálnak.

A hibázás a rémálmuk. Ennek ellenére persze tévednek, s ekkor borzasztó dühösek lesznek magukra, de kívülről ebből semmi sem látszik, csak azt érezzük, hogy valami miatt mindjárt felrobbannak. Ez a tévedés lehet egy nyelvbotlás is, vagy bármilyen apróság.

Szakértők szerint kialakulásában fontos szerepet kapnak azok a szülők, akik gyermekeiket folyamatos kontroll alatt tartják és/vagy helytelen viselkedésüket szigorúan megtorolják.

Ha több testvér él egy családban, akkor a legidősebb testvérnél jelentkezik, elvégre neki kell mindig felnőttként viselkednie a fiatalabbak között, akkor is, ha még csak tízéves. Felnőttkét ezek az emberek úgy érzik, az élet nem sok örömet és boldogságot hoz nekik.

Az lelkiismeret nélküli ember Kép forrása: wattpad.com

Nem szeret, nem szorong, nem tanul – ezzel a három kifejezéssel lehet leginkább leírni az antiszociális személyiségzavarban szenvedőt, másnéven a szociopatát.

Súlyos esetben az is előfordul, hogy a betegségben szenvedő a környezetében élőket tárgyként kezeli, gyakran agresszív velük és bármit tesz, nem érez lelkiismeret-furdalást.

Ők a baráti körben a notórius hazudozók, akiről mindenki tudja, hogy nem mond igazat, ha kell, szembesítik is ezzel, de akkor legfeljebb megszakítja a kapcsolatot a barátaival és keres másik „játszóteret”.

A müncheni egyetemen végzett kutatások során kiderült, hogy a szociopata tünetekkel bíró diákok a legnagyobb nyomás alatt is ugyanúgy teljesítettek, mint máskor, holott stressz hatására változni kellett volna a teljesítményüknek.

Az első tünetek gyakran már a 15. életév előtt is (hazudozás, lopás, iskolakerülés, állatok kínzása stb.) megjelennek.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!