A következő izgalmas személyiségtesztekből kiderül, hogy pontosan ki is vagy te

Kovács Andrea
Írta: ,
A következő izgalmas személyiségtesztekből kiderül, hogy pontosan ki is vagy te

Kár lenne tagadni, biztos, hogy mindenki töltött már ki személyiségtesztet puszta szórakozásból. Ha mégsem, akkor az iskolában, állásinterjún találkoztunk már mindannyian egy olyan kérdéssorral, amely még az első randin is indiszkrétnek számítana, ám meg kellett válaszolni, mert akkor és ott erre kértek.

A személyiségtesztek a mérni kívánt személy erősségeire és gyengeségeire irányulnak. Persze itt sem elhanyagolható a „hazugság faktor”. Természetes emberi tulajdonság, hogy a legtöbb szituációban igyekszünk okosabbnak, vonzóbbnak, egészségesebbnek, sőt talán még boldogabbnak is tűnni, mint ami a valóság. Így van ez akkor is, ha csak saját magunk számára töltögetjük az ilyen teszteket, de fokozottan igaz, ha egy megpályázott állás a tét.

Mire figyeljünk, ha állásinterjú közben elénk tesznek egy tesztet?

Az állásinterjúk alkalmával a személyes beszélgetésen kívül egyre több helyen kéri a potenciális munkaadó, hogy a jelöltek töltsenek ki egy személyiség tesztet. Ilyenkor három lehetőség adódik. Az egyik, hogy a teszt eredménye és a beszélgetés összhangban van egymással. Ez lehet előnyös az álláskereső szempontjából, de ugyanúgy hátrányos is. A másik, hogy a beszélgetés közben szakmailag kifogásolhatatlannak és szimpatikusnak tűnő pályázóról a teszt alapján kiderül, hogy mégsem olyan tökéletes. A harmadik lehetőség, hogy a beszélgetés során kevésbé ideálisnak megismert jelentkezőről a teszt kitöltése után megállapítható, hogy ő a cég álma. Melyik eshetőség a legszerencsésebb, melyik esetben kapja meg az illető az állást?

Tapasztalt HR-esek szerint a személyes beszélgetések során könnyű becsapni az interjúztatót, akkor is, ha már előtte több száz emberrel találkozott, tehát van tapasztalata a szándékos megtévesztésben. Ilyenkor a teszt lehet a döntő vagy egy újabb beszélgetésre hívja be a cég az illetőt és a kérdéses témakörre fókuszálnak. Máskor azonban hiába imponáló a teszt alapján alkotott személyiségrajz. Ha a beszélgetés során nem alakul ki a kölcsönös szimpátia, más lesz a befutó az adott munkára.

Személyiségteszt párkeresőknek

A legnépszerűbb párkereső oldalakon történő regisztráció során minden felhasználónak ki kell töltenie egy személyiségtesztet.  Itt azonban nem az a cél, hogy a végén egy valós (vagy kevésbé valós) jellemrajzot tudjunk felmutatni. Ezek lényege, hogy a többi felhasználó részletes információt kapjon rólunk. Áll vagy bukik minden, ha nem szeretünk utazni, vagy pont hogy egész évben utazgatunk, ha utáljuk/imádjuk a kínai kaját vagy esetleg kutya helyett macska pártinak írjuk le magunkat.  Szomorú tény, de tényleg így van. Sokszor apró, másoknak semmitmondó tulajdonságok miatt képes az ember ignorálni bárkit. Ettől függetlenül érdemes őszintének lenni, minden helyzetben.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!