Korunk legnagyobb népbetegsége, a perfekcionizmus. 5 tipp, amivel könnyebben legyőzheted

Írta: ,

Érdekesen alakul át a világ, ahogyan haladunk előre. Manapság minden a külsőségekről szól, szinte elkerülhetetlen az önbizalomhiány és a tökéletességre való hajlam. A perfekcionizmus egy darabig még akár hasznunkra is válhat, viszont, akit túlságosan megfertőz, annak könnyen rámehet az életminősége is. Ideje tehát komolyan venned.

Miről is beszélünk? Kép forrása: damselindior.com

1/6 Miről is beszélünk?

A perfekcionizmus képes magaslatokba emelni téged, viszont arra is képes, hogy általa a legmélyebb poklot éld át.

A lényeg az lenne, hogy megtaláld az egyensúlyt, amitől viszont csak hasznodra válhat. Ehhez pedig az kell, hogy tudatosan éld az életed.

Értjük ezalatt, hogy legyél tisztában saját értékeiddel, próbáld a lehető legreálisabban nézni magad és ne engedd, hogy a külvilág túlságosan is befolyásoljon. Nem kell nagyképűnek lenned, de a kishitűséggel is vigyáznod kell.

 

Ne keresd mindenben a tökéletest! Kép forrása: xcerin.tumblr.com

2/6 Ne keresd mindenben a tökéletest!

Legyen szó a külsődről, munkádról, vagy emberi kapcsolataidról, ne keresd mindenben a tökéletességet, mert nem létezik. Ez egy illúzió, amit a mai kor fogyasztói társadalma fejlesztett tökélyre, annak érdekében, hogy soha ne legyél elégedett.

Szereted a testet, amiben élsz? Kapcsold be a TV-det és szembesülhetsz vele, hogy nem vagy elég vékony, szálkás, nem elég kerek a feneked és még sorolhatnánk.

Szereted a munkádat? Tényleg megelégszel ennyivel az életben? Hidd el, napi több millió inger éri az agyadat, tele rejtett utalásokkal, hogy soha ne érd el az elégedettség állapotát.

Ne higgy a szemednek! Kép forrása: i.pinimg.com

3/6 Ne higgy a szemednek!

Nem tudjuk te, hogy vagy vele, de mi kicsit unjuk, hogy reggel, mikor először csekkoljuk a közösségi oldalakat, egyből a tökéletes testű modellek, aranyéletű nők ugranak ki belőle.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem szabad mindent elhinned, amit ezeken az oldalakon látsz. Sokan nagy árat fizetnek ezért az életért, sokan pedig csak szimplán önbecsapást alkalmaznak annak érdekében, hogy ők maguk jobban érezzék magukat a bőrükben.

Számtalan híres ember merte felvállalni, hogy bizony órákat töltenek el telefonjukkal egy-egy szelfi után, hogy tökéletesre tudják szerkeszteni.

Légy hálás azért, ami van! Kép forrása: weheartit.com

4/6 Légy hálás azért, ami van!

Közhely? Lehet, de próbáltál már valaha ennek fényében élni?

Amikor hálás vagy, akkor nem vonja el a figyelmedet a „nincs”.

Akkor nem érdekel, hogy nincs hatalmas műmelled, luxuskocsid, hogy nem jársz hetente a Karibi szigetekre és, hogy nem lapul egy több milliós gyémánt az ékszeres dobozodban. Mert akkor bőven elég, hogy van egy szerető családod, hogy megveheted magadnak azokat a dolgokat, amikre vágysz, hogy a pároddal minden a legnagyobb rendben és nem undorral mész be minden reggel a munkahelyedre.

Ami a tükörképedet illeti Kép forrása: i.pinimg.com

5/6 Ami a tükörképedet illeti

Tudjuk, hogy nőként nem egyszerű érvényesülnöd a világban, hiszen rengeteg falat állít eléd az élet, viszont jó, ha egy valamivel mindenképpen tisztában vagy.

Ez pedig a tükörképed.

Nagyon sokan küzdenek étkezési problémákkal, próbálják megtestesíteni a tökéletes hollywood-i alakot, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy erre akár az egészségük is rámehet.

 

A legfontosabb! Kép forrása: fubiz.net

6/6 A legfontosabb!

Szeresd magad! Még akkor is, ha nehezedre esik. Hidd el, amúgy is dob eléd elég problémát az élet, nem kell még ezt is a nyakadba venned. Ha te stabilan hiszel magadban és szereted azt, aki vagy, akkor nem tud megfertőzni a perfekcionizmus.

Az nem baj, ha a legtöbbet szeretnéd kihozni magadból, viszont arra nagyon figyelj, hogy legyen egy pont, mikor azt tudod mondani, hogy most minden úgy jó, ahogy van. Mert soha nem lesz olyan, hogy minden tökéletes az életedben.

Az emberi élet a tanulásról és fejlődésről szól, így mindig újabb és újabb próbatételek várnak rád. Inkább ezekben próbáld meglátni a szépet és a jót.