Konstruktív kritika? Tanuld meg elfogadni a negatív visszajelzést ezzel az 5 tippel

Szőke Angéla
Írta: ,
Konstruktív kritika? Tanuld meg elfogadni a negatív visszajelzést ezzel az 5 tippel

Kép forrása: Elina Sazonova/pexels.com

Az építő kritika hasznos, hiszen segít abba, hogy jobbá váljunk - például a munkában, tanulásban, gyereknevelésben, művészetben, stb. – mégis nehezen fogadjuk és nem tudjuk, hogyan reagáljuk le. Akkor is hajlamosak vagyunk bántásnak venni és megsértődni, ha segítőkész emberek finoman próbálnak rámutatni a hibáinkra. Tanuld meg elfogadni a negatív visszajelzést ezzel az öt tippel.

Menj elébe a dolgoknak

Kezdeményezz és érdeklődj a környezetednél, hogy ők miben szeretnék, hogy fejlődj, így elébe mész a kritikának. Még a legkedvesebb kollégáidnak, rokonaidnak vagy barátaidnak is egészen biztosan van számodra valami tanácsa, hogy milyen téren lehetnél kicsit jobb vagy körültekintőbb.

Ha te kérdezed a véleményüket, az is te leszel, aki „nyeregben van”, még akkor is, ha a visszajelzésük nem éppen az, amit hallani akarsz.

Azért is jobb, ha te kezdeményezel, mert így nem ér váratlanul, fel vagy rá készülve, így megemésztened is könnyebb lesz. Ugye, mennyivel jobb, mintha valaki csak felállna, odamenne hozzád és rádzúdítaná, hogy mi a baja veled? 

Nézd magad kívülről

Az iskolákban, ahol tárgyalástechnikát tanulnak az emberek, azt mondják, az a legfontosabb, hogy ne hagyjuk, hogy elragadjanak mindet az érzelmeink.

Ha érzed, hogy megy fel benned a pumpa, miközben valakinek a jogtalan vagy téves véleményét hallgatod, képzeld el, hogy kilépsz a testedből, elhagyod a helyzetet és kívülről szemléled, ahogy az idegesítő illető magyaráz neked.

Így objektíven fogod tudni megítélni a helyzetet és közben meg is nyugszol. Hallgasd meg, amit a másik mond de ne hagyd, hogy a szavak hatással legyenek az érzelmeidre és ne engedd, hogy elragadjanak az indulataid. 

Fox/pexels.com

Ne kezdj el magyarázkodni

Ha az építő kritikájára valaki heves reakciót kap válaszul, akkor rosszul jössz ki a helyzetből, mert a párbeszéd könnyen vitává fajulhat. Ha nagyon igazságtalannak vagy alaptalannak tartod az észrevételét, akkor se kezdj el magyarázkodni, hanem maximum jegyezd meg barátságosan, hogy ez váratlanul ért, de mindenképpen köszönd meg a másik őszinteségét. Ha elkezded felsorolni a kifogásaidat, vagy másokra hárítod a felelősséget, csak rontasz a helyzeten. 

Kérdezz vissza

Az emberek többnyire azt szeretik, ha mindenki úgy csinál mindent, ahogy ők maguk. Az is lehet, hogy az ő módszerük nem is rossz, csak neked nem működne valamiért.

Kérdezz rá nyugodtan, hogy miért nem volt jó ahogy te csinálod, ők pontosan hogyan csinálták volna, szerintük hogyan menne legközelebb jobban a dolog, stb.

Amennyiben belemennek a részletekbe, tényleg jót akarnak, ha viszont erre nem tudnak érdemben felelni, akkor valószínű, hogy nem építő kritikát fogalmaztak meg irányodban, csak simán kritizáltak.

Vond le a következtetést és a „hasznot”

Kritikát kapni nem könnyű, de nem feledd, hogy adni sem feltétlenül az. Lehet, hogy a kritikusod is küzd a helyzettel és ez számára sem könnyű. Írd le a mondanivalója lényegét pár mondatban és aludj rá egyet.

Aztán értelmezd friss fejjel is, és próbáld meg megfogadni a tanácsokat, megfontolni az észrevételeket.

Köszönd meg a kritikát és hidd el, mivel elébe mentél és nyugodt maradtál, ez csak javítani fog az illetővel való kapcsolatodon. Amennyiben volt jogos kritika, vagy volt használható, jó tanács a mondanivalójában, már nyertél az ügyön, ráadásul a jövőben még jobban fogod fogadni a kritikát. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba