A kiégés valójában a depresszió egy formája?

Nagy Niki
Írta: ,

A kiégés sajnos egyre gyakoribb jelenség, amit a fokozódó munkahelyi és magánéleti stressz hoz magával. Nem segít rajta a felgyorsult világ, a közösségi média, a folyamatosan növekvő elvárások. Csakhogy nagyon vékony a vonal a kiégés és a depresszió között, és a WHO definíciója szerint könnyű is őket összekeverni. Mi a különbség a kettő között, és honnan tudod, hogy melyik fenyeget téged?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kiégést három dolog kategorizálja: az energiacsökkenés és krónikus fáradtság, a mentális eltávolodás a munkától és negativizmus vele kapcsolatban, és csökkent hatékonyság.

Ez nagyjából stimmel, de több szakértő szerint az emberek összekeverik a kiégést a depresszióval, ami érzésre ugyan hasonló lehet, de valójában teljesen különböznek.

Korábban a kiégést csak az olyan magas stressz-szintű munkavégzőknél vizsgálták, mint például az ápolók és ápolónők, de ma már akkorák az elvárások minden szektorban, hogy bárhol kialakulhat.

Általában akkor bukkan fel, ha valaki nagyon sokat dolgozik, és nem foglalkozik azzal, hogy közötte pihenjen is.

Sokan azonban összekeverik a klinikai depresszióval, ami teljesen más, más folyamatok állnak mögötte, és nehezebb belőle kikerülni is.

A szakértők szerint az a legjobb, ha a szorongásra, a kiégésre és a depresszióra külön gondolunk, de egyfajta egymás utánisággal, vagyis úgy, hogy az egyik következhet a másikból, és ahogyan megyünk előre, egyre súlyosabb problémáról beszélünk. A kiégés sokkal szorosabban összefügg a szorongással és a depresszióval, mint gondolnánk. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba