Ki írja a Te életed lapjait? - Örök érvényű életvezetési tanácsok

Salat Száva
Írta: ,
Ki írja a Te életed lapjait? - Örök érvényű életvezetési tanácsok

Kép forrása: hiphiphooray.de

A mesék királylánya sosem mellékszereplője magának a mesének. Nem az udvarhölgyről, a legjobb barátnőről szól a történet, hanem a királylányról, akinek rendszerint beteljesedik a sorsa. A Te sorsod formálásában kinek van a legnagyobb szerepe? Ki írja a Te életed lapjait?

A kérdés nem is annyira meseszerű, mint amennyire fontos, hogy valóban saját történetünk királynőiként éljük mindennapjainkat. A pszichológia az ágencia fogalmával írja le azt a hatóerőt, amelyet képesek vagyunk önnön sorsunkra és a közreműködésünkkel alakuló történetekre kifejteni. Az a szerencsés, ha magas hatóerővel őrizzük főszereplői státuszunkat, hiszen csakis így lehetünk önnön sorsunk kovácsai.

Nézzük, mit csinál egy királynő, amit nekünk is mindenképpen meg kell tennünk saját birodalmunkban!

Legfontosabb talán, hogy a királynő felelős mindenért, ami országában történik. Nincs kinek továbbhárítania a felelősséget és nem is tehetné meg. Ettől válik érdemessé az uralkodásra és az ehhez szükséges bölcsesség teszi alkalmassá a vezetésre. A magunk sorsára átfordítva ez azt jelenti, hogy élettörténetünk uralkodóiként minden felelősség a miénk, nincs mutogatás és kibúvók sem léteznek. Ugyanakkor a kezünkben lévő jogar figyelemre és alázatra tanít: elsősorban önmagunk állandó vizsgálatára és folyamatos újratanulására. Saját történetünkben a feltételek nélküli felelősségvállalás az egyes szám első személyű elbeszélésben ölt formát.

Ki írja a Te életed lapjait? - Örök érvényű életvezetési tanácsok

A királynő erős – különben elveszíti az irányítást. Ez az erő a legritkább esetben fizikai képességet jelent. Leginkább belső lelki tartást és intellektuális erőt. Minden bölcs uralkodó a tanulásnak szentelte idejének jelentős részét és igyekezett önmagánál is okosabb emberekkel körülvenni magát. Vagyis alázatot tanúsított a nála is tapasztaltabbakkal

Érdemes hát átgondolni, mire van szükségünk belső erőnk fejlesztéséhez és hogyan juthatunk hozzá a számunkra nélkülözhetetlen tudáshoz. Legyen bátorságunk segítséget kérni, és ne féljünk elismerni, hogy van hová fejlődnünk!

A királynő jó stratéga. Ha önmaga nem is tud tökéletesen eligazodni a különböző csatatereken, megvannak az ehhez szükséges tanácsadói, akik rávezetik a helyes taktikák alkalmazására.

A stratégia az életvezetés eszköze, ezt pedig igazán nem engedhetjük ki a kezünkből. Amikor hiányzik, arra szokták mondani, hogy „csak sodródik az árral”.  

Ha magunk szeretnénk alakítani sorsunkat, nekünk kell kialakítani a stratégiát is hozzá. Csakis saját tervvel lehet megnyerni a csatát.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz