Kevésbé vagy boldog, ahogy öregszel? Ez a tudomány válasza

Nagy Niki
Írta: ,

Boldogabb valaki húszévesen, mint hetvenévesen? Számít a kor abban, hogy éppen mennyire érezzük magunkat jól az életünk adott szakaszában? Ez volt a fókuszpontja egy új kutatásnak, ami azt szerette volna kideríteni, vajon tényleg fiatalabban boldogabbak-e az emberek, és hogy mennyit számít a korunk a boldogságunkban. Érdekes eredményekre jutottak a szakértők.

A Psychological Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint valószínűleg tényleg némileg boldogabbak a fiatalok, de a válasz nem ennyire egyértelmű, érdemes árnyalni, és fontos leszögezni: nem, nem csak az életkoron múlik a változás.

Nagyon sokan azon aggódnak, hogy ahogyan öregszenek, és maguk mögött hagyják a „legszebb éveiket”, nem lesznek már olyan boldogok, mint fiatalon – írja a Psychology Today. Csakhogy ebből a kutatásból most kiderült, hogy az emberek nagyjából ugyanazon a szinten maradnak boldogok az évek során, vagyis főképpen nem az életkor határozza meg azt, hogy mennyire érzik magukat boldognak. A kutatók összesen 166 országban, mintegy 1,7 millió válaszadóval vizsgálták meg a kérdést, és megállapították, hogy nagyon kicsi eltérések vannak az életelégedettségben.

A résztvevőknek meg kellett állapítaniuk, hogy a jelenlegi élethelyzetük a lehető legrosszabb (0), vagy pedig a lehető legjobb (10) – egy skálán kellett behúzniuk azt, ami igaz rájuk.

Kiderült, hogy a húszévesek elégedettségi mutatója 5,8 lett, a 70 éveseké pedig 5,4, ami tényleg elenyésző különbség.

Ez azonban mindössze statisztika, és a kutatók szerint nem mutatja a teljes képet. Vannak például olyan faktorok, amelyek megváltoztatják a kihozott eredményeket, és egy kicsit árnyalják a helyzetet. 

aletia/depositphotos.com

Ilyen faktor például az, hogy valaki hol él. Érdekes, hogy az angolszász országokban (USA, Kanada, Ausztrália, Egyesült Királyság, Írország, Új-Zéland) az élettel való elégedettség csak növekedett az életkor előre haladtával, míg Európa latin területein (Franciaország, Spanyolország, Izrael, Málta, Olaszország, Moldova és Portugália) és Kelet-Európában (Albánia, Örményország, Fehéroroszország, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Görögország, Ciprus, Csehország, Grúzia, Magyarország) nem ez volt a tendencia. Itt ahogy idősödött valaki, úgy érezte magát egyre rosszabbul a bőrében, és úgy csökkent egyre inkább a boldogságmutatója is. A kutatók az okokat nem keresték, ezért nem is igazán lehet biztosra mondani őket, de valószínűleg az ellátórendszer hibáiból is fakadhat a különbség.

A kutatók azt is megfigyelték viszont, hogy vajon a házassági állapot, a gyerekek száma, a foglalkoztatottság beleszól-e a boldogságindexbe.

Érdekes, hogy ugyan a házastársi viszony és a foglalkoztatottság is felnyomta a mutatót, inkább a munkakörnyezet számított, tehát az, hogy volt-e valakinek munkája, vagy sem. A kapcsolatok csak ez után következtek a sorban, főleg az 50-es korosztályban.

Összességében tehát elmondható, hogy ugyan egy kicsit boldogabbak a fiatalok, mint az idősebbek, de ez nem csak a kornak szól: rengeteget számít az ember lakhelye, családi állapota és munkahelyi viszonyai is, ezek nélkül pedig nem sok értelme van vizsgálni a boldogságot.

Forrás 1, 2

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!