Készül a csodaszer, amivel kitörölheted a rossz emlékeidet

Kerekes Vivien
Írta: ,

Ha volt már részed szakításban, akkor valószínűleg te is azt kívántad, bárcsak megszabadulhatnál az összes rossz párkapcsolati emlékedtől. Sőt, sokan ennél hatásosabb megoldásra vágynak, és rögtön az exüket radíroznák ki a memóriájuk legapróbb zugaiból is. Ugyan a tudomány jelenlegi állása szerint ez még nem lehetséges, de nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben akár ezt a módszert is kipróbálhatod a megtört szíved gyógyítására. Egy kutatócsoport nemrég ugyanis bejelentette, hogy nekiálltak kifejleszteni egy emléktörlő szert - és a tesztekkel elképesztő eredményeket értek el.

Filmből valóság Kép forrása: Charmaine Olivia

Tíz évvel ezelőtt jelent meg az Egy makulátlan elme örök ragyogása című film, ami két szerelmes pár szakításáról, és az ezt követő lelki hullámvasútról szólt.

A történetben Clementine úgy próbálta meg kiheverni ezt az időszakot, hogy alávetette magát egy különös gyógymódnak, és kitöröltette korábbi párját az emlékezetéből.

A filmben azt követheted végig, milyen érzelmi bukkanókon megy keresztül a másik fél, aki emiatt szintén a memória radírt választja.

A megjelenés óta rengeteg kutatót kezdett el foglalkoztatni a kérdés: vajon létezik olyan csodaszer, amivel általunk kiválasztott emlékeket tudunk kitörölni az elménkből?

Noha eddig leginkább nemleges válaszokat kaptak, egy új vizsgálat teljesen felforgatta a korábbi nézeteket.

Amerikai világsiker Kép forrása: Charmaine Olivia

Egy amerikai kutatócsoportnak sikerült kifejlesztenie azt a kezelést, amely képes volt bizonyos emlékeket törölni az egerek agyából.

Persze nem ez volt a legelső próbálkozás, hiszen korábban már világszerte értek el eredményeket a memória manipulálásában: például a hipnózis bizonyítottan hatással van az emlékezésre, de számos gyógyszer (és illegális kábítószer) képes egy-egy részletet végleg kiradírozni, a kissé eltúlzott alkoholmennyiségről nem is beszélve.

Az amerikai szakértőknek azonban sikerült létrehozniuk a Blebbistatint; egy proteint, amely képes kódolni az általunk kiválasztott emlékeket, és teljesen kitörölni az agyból.