Kérhetnék egy szívességet? Mit tegyél akkor, ha valaki folyamatosan csak kér, de semmit nem ad

Írta: ,

Egy roppant kényes téma, aminek te vethetsz véget azzal, ha megszabod a határaidat. Mind azért vagyunk, hogy segítsünk azokon, akik rászorulnak, de ebben is, mint mindenben, van egy határ és ezt a határt meg kell húznod a saját érdekedben.

Ne szoktass rá senkit! Kép forrása: angelawynnphotography.com

1/5 Ne szoktass rá senkit!

Nyilván azért fordulnak hozzád az emberek újabb és újabb szívességért, mert érzik, hogy úgyis beadod a derekad és segítesz rajtuk.

Muszáj már csírájában elfojtanod a dolgokat, mert utána nem lesz megállás és már a legkisebb probléma esetén is téged keresnek majd fel.

Bár tényleg elég kellemetlen nemet mondani valakinek, aki egyébként közel áll hozzád, néha muszáj megtenned.

Ettől egy rokoni, vagy baráti kapcsolat nem romlik meg, csupán a másik fél is tisztában lesz azzal, hogy mik a korlátaid, meddig mehet el.

A piszkos anyagiak Kép forrása: blog.iamalwayshungry.com

2/5 A piszkos anyagiak

A legkényelmetlenebb szívesség, ha valaki kölcsönkér tőled és, vagy nem adja meg, vagy később kapod vissza, vagy mindig rád fog alapozni, ha egy kicsit megcsappan a készlet a jövőben.

Ha csak nem egy hozzád nagyon közeli személyről van szó, akkor jó, ha tudatosítod a másik félben, hogy te is keményen megdolgozol a pénzedért és nem tudsz minden hónap végén a segítő angyal lenni, aki adományokat oszt az ismerőseinek.

Sok emberi kapcsolat mehet rá, ha valaki folyamatosan szívességkéréssel bombázza a másikat,

3/5 Bármikor mondhatsz nemet

Sajnos extrém helyzetben az ember kénytelen kimondani a bűvös szót mindenféle kerülgetés nélkül, mert, ha nem teszi, akkor csak gyülemlik benne a feszültség, majd egyszer csak mindent ráborít a másik félre.

Ami megjegyeznénk, hogy jogos lenne, de nem szükséges idáig eljutni. Ha legközelebb újból betalálnak hasonló kérésekkel, akkor lehetőséged van arra, hogy nemet mondj.

Nem kell kifogásokat keresned, egyszerűen csak mondd azt, ami a valós helyzet.

Az őszinteség a legjobb út Kép forrása: blog.williams-sonoma.com

4/5 Az őszinteség a legjobb út

A legjobb, ha őszintén elmondod a másik félnek, hogy már nagyon sok volt ez neked és nem szeretnéd, hogy a folyamatos szívességkérés a kapcsolatotok rovására menjen.

Te mellette vagy, de ne tőled várja, hogy az élete megoldódjon.

Aki ezt megértően kezeli, annak valószínű, hogy fontos a kettőtök közti kapocs, de, ha felháborodva, dühöngve reagálja le a helyzetet, akkor nem vagy igazán fontos számára.

Sokan félnek az ehhez hasonló szituációktól, pedig az őszinteség sokkal kifizetődőbb, mint a kifogások gyártása.

Amikor még szinte neked kellemetlen… Kép forrása: neshawoolery.com

5/5 Amikor még szinte neked kellemetlen…

Ismerős szituáció, mikor valakinek kölcsönadsz és a végén még neked kell visszakönyörögni a saját pénzedet?

Mindenkinek sok a dolga, de alapvető (lenne), hogy, ha valaki kölcsönkér, akkor azt mihamarabb törlessze és ne hozza kellemetlen szituációba azt, aki segített rajta. De, ha mégis ebbe a helyzetbe csöppennél, akkor igenis tedd meg a kellemetlen lépést és kérd vissza a pénzedet.

Először csak elütheted valami poénnal, hátha csak tényleg kiment a másik fejéből és elsőként fog szabadkozni a feledékenysége miatt, de az is lehet, hogy több felszólításra is szükség lesz annak érdekében, hogy kérésed célba érjen.

Ezek után pedig egyértelmű lesz, hogy többször nem kell ilyen helyzetbe sodornod magad.