Kényszerbetegséggel élni – így tartsd kordában az OCD-t!

Nagy Niki
Írta: ,

Az obszesszív-kompulzív zavar (OCD) nem tartozik a legkomolyabb mentális betegségek közé, de elég rendesen meg tudja nehezíteni az ember mindennapjait attól függően, mennyire súlyos a helyzet. Persze azért ezzel is együtt lehet élni – ha ebben szenvedsz, az alábbi tippek segíthetnek, hogy könnyebbek legyenek a napjaid.

Az OCD, vagy kényszerbetegség egy pszichiátriai rendellenesség; olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. Meghatározó jelentőségű, hogy ezek a gondolatok a beteg számára is idegenek, riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek pedig értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat.

A legjobb módszer az OCD kezelésére természetesen a szakértő segítsége és a gyógyszerek, de ha a te esetedben nem olyan súlyos a rendellenesség, vagy mindemellett még kiegészítenéd a kezelést holisztikus módszerekkel is, az alábbi tippeket érdemes kipróbálnod!

1. Az egészséges táplálkozás nagyon fontos!

Unalomig ismételt, de tényleg így van: aki nem eszik egészséges, teljes értékű, vitamin- és ásványianyag-gazdag élelmiszereket, az a saját testét szabotálja. Ezek a tápanyagok nagyon fontosak ahhoz, hogy a tested megfelelően működjön, és hatékonyan vehesse fel a harcot a betegségek ellen, legyenek azok mentálisak vagy fizikaiak. Persze ez nem azt jelenti, hogy most azonnal kezdd el számolgatni a makrotápanyagokat – inkább csak figyelj oda, hogy teljes kiőrlésű szénhidrátokat, gyümölcsöt és zöldséget fogyassz, és kerüld a feldolgozott élelmiszereket, valamint a túl sok cukrot.

2. Óvatosan a koffeinnel!

A koffein kicsit túlpörgeti az idegrendszeredet, ez pedig a kényszerbetegségeket sokkal rosszabbá is teheti. Minimalizáld a kávé és a koffeines tea fogyasztását, az energiaitalokat pedig egyenesen felejtsd el – a másik kettőben legalább természetes a koffein, a harmadikban viszont a cukor is rásegít a koffeinkivonatok hatására, ami még inkább rontja a helyzetet.


Kényszerbetegséggel élni – így tartsd kordában az OCD-t!Kép forrása: EdZbarzhyvetsky/depositphotos.com

3. Legyél aktív!

Ha kifárasztod magad fizikailag, az agyadnak is kevesebb energiája marad arra, hogy túlpörögjön és szorongjon. A boldogsághormonok pedig pluszban segíthetnek abban, hogy könnyebben vedd az eléd gördített akadályokat. Amikor szorongást érzel, a tested egy kortizol nevű hormont termel, a mozgás ennek a szabályozásában is rengeteget segít.

4. Tanulj meg relaxálni!

A tested és az agyad nem fog tudni pihenni, ha nem tanítod meg rá, hogyan kell – sajátíts el olyan relaxációs taktikákat, amelyekkel kicsit el tudod csendesíteni az agyadat! Meditálj, jógázz, mindegy, mit találsz, ami teljesen kikapcsol, de a szorongásos idegrendszerednek kifejezetten jót tesz, ha néha kiűzöl minden gondolatot a fejedből.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?