Árulkodó testbeszéd – 5 dolog, amit a karjainkkal üzenünk

Bodnár Alexa
Írta: ,

A verbális kommunikációval, szavainkkal valójában csak egy részét adjuk át az információnak, amit közölni szeretnénk, emellett mimikánk és gesztusaink, testtartásunk, hangszínünk, és számos apró dolog hordoz üzenetet rólunk, szándékainkról. Cikksorozatunkban megnézzük, miről árulkodnak az egyes testrészeink – most a karokat vesszük górcső alá, Allan és Barbara Peas A Testbeszéd enciklopédiájának segítségével!

Ha valaki úgy beszél velünk, hogy mellkasával, vállaival felénk fordul, és eközben nem keresztezi a karjait – és lábait –, akkor nyugodtan gondolhatjuk azt, hogy vevő a mondandónkra, érdeklődik irántunk.

A nyitott karok tehát arról árulkodnak, hogy az adott személy is nyitott a másik félre, a vele való társalgásra.

Ha még a keze is nyitott, tehát szabadon van a tenyere, az olyan pozitív gesztus, amely őszinteségről árulkodik, így nagyobb bizalmat ébreszt.

A keresztbe tett karok esetében tovább árnyalhatja a képet, hogy a kézfejek mit csinálnak eközben a gesztus közben. Ha az adott illető úgy fonja össze a karjait, hogy közben a kezeivel megfogja a felkarját, az inkább azt sugallja, hogy az illető elzárkózásának oka a bizonytalanság, visszafogottság.

Ha azonban mindezt úgy teszi, hogy kezei ökölbe szorulnak, az ellenségességről adhat tanúbizonyságot, így ne lepődjünk meg, ha az adott személy nem csak egyszerűen nem ért velünk egyet, de még verbálisan támadásba is lendül majd.

Érdekes jelzés a keresztbe tett karoknál a felkarok megfogása úgy, hogy közben a hüvelykujjak felfelé mutatnak: aki egy társaságban, vagy valakivel szemben így áll vagy ül, azt szeretné jelezni, hogy ő az, aki éppen nyeregben érzi magát, egy kicsit felsőbbrendűnek véli magát a többi jelenlévőnél.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!