A karizmatikus emberek titka - Tanulható a karizma?

Irimiás Alíz
Írta: ,

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy kiket találnak vonzónak, karizmatikus figurának, azonnal sorolnák a neveket, sőt a válaszokat nagyjából sejthetjük is: James Bond, Teréz anya, Martin Luther King, Mahatma Gandhi. Ha azonban arra is megkérnénk őket, hogy írják le néhány szóban, mitől olyan vonzók számukra az említett emberek, az már sokkal nehezebb dió.

Épp ez a karizma lényege: ösztönösen érezzük, és tudjuk, hogy bizonyos emberek erőteljesen vonzanak minket, de pontos mérleget adni arról, hogy miért szeretjük őket, egy teljesen más dolog.

Az ókori görögök a karizmát a hála ajándékának tartották, amelyet az istenek ajándékoztak egyeseknek, másoknak viszont nem. Valójában a karizma egy tanult viselkedés, egy készség, amelyet ugyanúgy el lehet sajátítani, mint ahogy megtanulunk járni, vagy a szavakat gyakoroljuk, mikor új nyelvet tanulunk. Más kívánatos vonások, mint a megjelenés vagy a jólét szintén szeretetre méltóvá tehetnek, de a hiányuk nem jelenti, hogy nem lehetünk karizmatikusak.

A karizma összetevői

Az ókortól napjainkig rengeteg próbálkozás történt, hogy a karizmát mérhetővé tegyék, de még mindig túl sok az ismeretlen ezen a téren.

Az biztos, hogy szinte természetfölötti erővel vonzódunk bizonyos emberekhez, különösen azokhoz, akiket szeretünk.

Az is előfordul azonban, hogy egy gazember markába sétálunk bele. Másrészt egy kedves mosoly, egy jó sztori elmesélése is képes fölöttébb vonzóvá varázsolni bizonyos embereket.

Talán evolúciós eredetű ez is. Egy olyan készség, tulajdonság, amely lehetővé teszi az emlősök számára, hogy felmérjék mások szándékát. A karizma valójában egy jelrendszer, amely szimbolikus, érzelmi és érték alapon jelzi, hogy az az ember, akire figyelünk, valóban megérdemli-e a figyelmünket vagy sem.

Olivia Fox Cabane, karizma-coach szerint a karizmát három alappillérből építhetjük fel.

Az első pillér a jelenlét, azaz a pillanatban jelen lenni. Ilyenkor nem kalandozik el a gondolatunk, fókuszáltak vagyunk, képesek vagyunk figyelni magunkra és a környezetünkre is. 

A másik pillér az erő és a hatalom, ami képes a saját magunk által felhúzott falakat is lerombolni, ezáltal magasabb pozícióba kerülni. Ha nem vonjuk kétségbe a tudásunkat, képességeinket, már önmagában értékesebbnek érezzük magunkat, és ezáltal mások is izgalmasabbnak találnak minket. Az igaz azonban, hogy ezt könnyebb mondani, mint csinálni.

A harmadik pillér a melegség, a kedvesség, az elfogadás. Ezt nehéz imitálni, hiszen olyan érzések, amelyeket csak egy közeli rokontól, baráttól kaphatunk. Ehhez érdemes magunk elé képzelni valakit, akit szeretünk, és aztán arra fókuszálni, amit ebben az érzésben a leginkább élvezünk. Ha képesek vagyunk rá, pillanatok alatt megváltozhat a testünk kémiája, és a legintrovertáltabb emberek is megnyílnak, és követnek minket.

Kép: romankosolapov/depositphotos.com

A karizma tanulható

A karizma nem mindenkinél ugyanúgy jelentkezik, sőt minden karizmatikus ember más: egyikük a nagylelkűségével, kedvességével fogja meg az embereket, másikuk a magabiztosságával, vagy a sikerével stb. Az azonban minden karizmatikus egyéniségre illik, hogy jó előadó.

Energikus, sokat gesztikulál, előadás közben sokat kérdez, és bevonja a hallgatóságot, miközben elmond egy jó történetet.

Nem elég jó előadónak lenni. Azt is tudni kell, hogy kell a hallgatókból érzelmeket kiváltani. A humor és az elkötelezettség nélkülözhetetlen, e mellett pedig minden más zavaró tényezőt ki kell tudni zárni. Azt kell éreztetni a hallgatósággal, hogy rajtuk kívül más nem számít, és elérni, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben. Ezzel elérhetjük, hogy a jövőben is keressék a társaságunkat, mert ilyenkor legalább jól érzik magukat a bőrükben.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció