Kapitány és kormányos – így működik az elméd

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Joseph Murphy Tudatalattid csodálatos hatalma (Maecenas Kiadó, 2008) című könyvéből idézünk gondolatokat elménk működéséről. A szerző hiteles példákkal bizonyítja, hogy tudatalattink képes létrehozni és feloldani bármilyen stresszes élethelyzetet.

Az elme működése

„Két szinten működik: a tudatos vagy racionális, és a tudatalatti vagy irracionális szinten.

Tudatos elméddel gondolkozol, megszokott gondolataid pedig tudatalattidba süllyednek, és tudatalattidat természetüknek megfelelő teremtésre késztetik.

Tudatalattid az érzelmeid székhelye, ez a teremtő elme. Jó gondolataidat jó eredmények követik. Ha gonosz dolgokra gondolsz, gonosz eredményekkel számolhatsz - így működik az elméd.


A Kulcs, mellyel kinyithatod önmagad – idézetek Joe Vitale könyvéből


Sose feledd: ha tudatalattid elfogad egy eszmét, rögvest hozzálát végrehajtásához. Érdekes és megfoghatatlan igazság ez: a tudatalatti törvénye egyaránt vonatkozik a jó és a káros elképzelésekre.”

Tudatos és tudattalan

„Tudatos elméd a mérlegelő elme. Ebben a szakaszban történik a válogatás.

Kiválasztod, például olvasnivalódat, otthonodat, élettársadat.

Összes döntésedet tudatos agyaddal hozod. Másfelől viszont a szíved minden tudatos választás nélkül, automatikusan működik, az emésztés, lélegzés, vérkeringés összes folyamata tudatalattid révén, a tudatod ellenőrzésétől függetlenül zajlik.

Tudatalattid elfogad minden benyomást, azaz bármit, amit tudatosan elhiszel. Nem mérlegeli a dolgokat, mint ahogy tudatos elméd teszi, és soha nem felesel veled.

Olyan a tudatalattid, mint a termőföld, ami jó és rossz magokat egyaránt befogad és kihajtat. Gondolataid elevenek, és csakugyan hasonlatosak ők a virágok magvaihoz.

A káros, romboló gondolatok tudatalattidban is rombolnak, s kellő időben a jellegüknek megfelelő tapasztalatok alakjában öltenek testet.”