9 Jung idézet, ami segíteni fog, hogy jobban megértsd önmagad

Kovács Andrea
Írta: ,
9 Jung idézet, ami segíteni fog, hogy jobban megértsd önmagad

Carl Gustav Jung pozitív pszichológus és filozófus volt, akinek világnézetét átjárta a spiritualitás. Most kiválasztottunk neked 10 idézetet tőle, ami segíthet abban, hogy jobban megértsd és elfogadd önmagad. Tedd félre a napi rutint tíz percre és hagyd, hogy Jung sorai új gondolatokat ébresszenek benned. Önismeretre fel!

1. Minden, ami másokban irritál minket, hozzásegít saját magunk megértéséhez.

Általában azokért a dolgokért ítélsz el másokat, amiket magadban sem akarsz elfogadni. Ilyenkor valójában a másikban fellelt hibáid idegesítenek. Ez pedig mindaddig így marad, amíg nem kötsz békét önmagaddal, és fogadod el külső és belső tulajdonságaidat.

2. Az az ember, akinek a szíve nem változott, senki másnak a szívét nem fogja megváltoztatni.

Ahogy Jung kortársa,  Albert Einstein is megmondta: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen”. Az emberi kapcsolatokra vetítve ez azt jelenti, hogy ha te magad nem változol, hiába várod el, hogy a környezeted másképp viszonyuljon hozzád. Jung ráadásul nem is a viselkedésed, hanem a szíved megváltoztatásáról beszél, tehát egy olyan belső munkára utal, melynek során az egész személyiséged fejlődik és változik. 

3. Nem az vagyok, ami történt velem. Az vagyok, amit döntöttem, hogy legyek.

A világot, ami téged körülvesz, a döntéseiddel teremtetted meg. Minden szituációban, minden pillanatban döntéseket hozol, és ezzel formálod magad és a környezeted. Ne a körülményeket hibáztasd, ha valami balul sült el. Gondold végig, mi vezetett idáig, és mi volt az a pont, melyik volt az a döntés, ami letérített a helyes útról. Mindig legyél tudatos!

4. Gondolkodni nehéz, ezért leginkább ítélkezünk.

A legtöbbször nem vesszük a fáradtságot, hogy valóban megismerjük egy másik ember helyzetét, inkább gyorsan elkönyveljük valamilyennek és eltesszük az illetőt a megfelelő fiókba. Ha te is ilyen könnyen ítélsz, ne lepődj meg, mikor mások hozzád viszonyulnak így!

5. Ha ellene vagy, mellette vagy.

Mindig azzal foglalkozol legtöbbet, azt hangsúlyozod ki, amihez a legerősebb érzelmi töltettel kötődsz. Ez rólad is sok mindent elárul, tehát érdemes mélyebben megvizsgálnod az ilyen kérdéseket. 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?