Jobban szeretnél aludni? Ezeket a növényeket tartsd a hálószobádban!

Írta: ,

Nehezen alszol el mostanában? Sokat forgolódsz, kimerülten ébredsz? Néhány szobanövény nem csak otthonosabbá és hívogatóbbá teheti a hálószobádat, de lehet, hogy a jobb alvásban is segítenek.

A megfelelő szellőzés elengedhetetlen! Kép forrása: tumblr.com

1/5 A megfelelő szellőzés elengedhetetlen!

Míg néhány növény levegőtisztító képességével, mások finom, megnyugtató illatukkal segítik a nyugodtabb alvást, de mindenképpen fontos észben tartani, hogy egy szoba levegője csak akkor lehet egészséges, ha megfelelő a szellőzés, elegendő friss levegő jut be, elég oxigénhez jutsz alvás közben is.

Ezt mindenképpen figyelemben kell tartanod akkor is, amikor növényeket választasz az otthonodba, hiszen például a túl erős virágillatok is kellemetlen tüneteket okozhatnak.

A fentieket figyelembe véve és betartva azonban az alábbi növények a pihentetőbb alváshoz is hozzásegítenek.

Bambuszpálma Kép forrása: trendspanarna.nu

2/5 Bambuszpálma

Amilyen kicsi ez a növény, olyan meglepő erővel bír, amikor a levegő megtisztításáról van szó.

Anyagcseréje során a bambuszpálma kiszűri a levegőből a toxinokat, így friss, oxigéndús környezetben aludhatsz, és az éjszakáid sokkal pihentetőbbek lesznek.

Egzotikus eredete miatt a bambuszpálma könnyen beilleszthető az otthonod stílusába is, egy kis melegséget, különlegességet hoz a hálószobádba, ráadásul a gondozása is rendkívül egyszerű: tartsd olyan helyen, ahol nem direkt napfény éri, és ügyelj rá, hogy a földje mindig nyirkos, de ne vizes legyen.

Macskagyökér Kép forrása: aufderwieden.at

3/5 Macskagyökér

A nyáron nyíló kis rózsaszín vagy fehér virágokat a 16.

században parfümök alapanyagaként használták, ám már az ókori rómaiak is tudták, hogy a növény gyökere teakánt könnyedebb elalvást, nyugodtabb álmokat idéz elő.

Az újabb kutatások pedig azt is kimutatták, hogy nem is kell főzetet készíteni a növényből, már az illata beszippantása is nyugtató hatással lehet, és segíti az elalvást.

Mivel a növénynek sok és erős napfényre van igénye – az a jó, ha naponta legalább 6 órán át sütkérezhet – érdemes a hálószobád ablakába helyezni a kaspóját.

Anyósnyelv Kép forrása: leedyinteriors.com

4/5 Anyósnyelv

Egy-két évtizeddel ez előtt gyakorlatilag nem volt olyan otthon, amiben ne lett volna ebből a növényből, aztán a népszerűsége visszaesett, most azonban, hogy stílusosan fogalmazzunk, második virágkorát éri, és ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A hosszú, egyenes, zöld levelek nem csak azért lesznek a te otthonodba is remek díszek, mert nagyon jól mutatnak a modern, akár minimalista, de a keleties környezetben is, hanem azért is, mert az anyósnyelvnek rendkívül erős a levegőtisztító képessége – olyannyira, hogy a NASA is vizsgálta a növényt, amikor a hosszú expedícióra induló űrhajók levegőjének cserélésére keresett technikát.

Ha az űrbe jó az anyósnyelv, akkor a te hálószobádba is friss levegőt hoz!

Levendula Kép forrása: en.paperblog.com

5/5 Levendula

Talán az első növény, ami eszünkbe jut, ha nyugalomról, pihentető alvásról, lazításról van szó. A levendulát ősidők óta használják természetes nyugtatóként, a legújabb kutatások pedig tudományosan is alátámasztották azt, amit a tapasztalat már amúgy is kimutatott.

Éppen ez az oka – meg persze a levendula egyébként is kellemes illata – hogy rengeteg, az alvást elősegítő, levendulával illatosított terméket lehet kapni a párologtatóktól kezdve a kispárnákig, de ha eredeti, friss és hamisítatlan levendulaillatot szeretnél a hálószobádba, miért ne ültetnél egy kaspóba a virágból, és tennéd az éjjeliszekrényedre?

Ha önmagában nem lenne elég a levendula bársonyos illata és a jótékony hatása, a sápadt színű szirmok még gyönyörűen is mutatnak, bármelyik helyiségben.