Jó hír! Ha magadban beszélsz, okosabb lehetsz

Nagy Niki
Írta: ,
Jó hír! Ha magadban beszélsz, okosabb lehetsz

Néha te is azon kapod magad, hogy zuhanyzás vagy főzés közben komplett beszélgetéseket folytatsz le saját magaddal, akár hangosan, vagy csak a fejedben? Nyugi, ez nem azt jelenti, hogy megőrültél, épp ellenkezőleg!

Könnyebben emlékezel Kép forrása: cultureandlife.co.uk

Egy a Quarterly Journal of Experimental Psychology című folyóiratban megjelent kutatásban azt vizsgálták, mennyivel jobb az emlékezetük azoknak, akik magukban beszélnek. Egy bevásárlóközpontban 20 főnek különböző árukat mutattak, egy részüket pedig megkérték, hogy ismételjék meg maguknak, mit láttak, a többieknek pedig csendben kellett maradniuk. A feladat az volt, hogy minél több mindent megjegyezzenek a felmutatott termékekből. A kutatásból kiderült, hogy 50­100 milliszekundummal gyorsabban sikerült azoknak emlékezniük és megkeresniük az árukat, akik hangosan beszéltek magukhoz, mint azoknak, akik hallgattak. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy az agy könnyebben hívja elő azokat a képeket, amelyekhez magát a szó képét is társítani tudja, mint azokat, amelyeknél csak magára az objektumra, azaz ebben az esetben a felmutatott termékre emlékszik.

Könnyebben koncentrálsz Kép forrása: laurenconrad.com/

Ha kimondasz valamit, az agyad kénytelen jobban koncentrálni rá, hiszen nem csak a szemed, hanem a szád és az egész beszédrendszered részt vesz a műveletben. Mivel így sokkal kevésbé vagy felületes, és nem siklasz el a dolgok felett, könnyebb visszaidézni is azt a dolgot, amiről magadban beszéltél.

Ezért jön be a diákoknak sokszor az a módszer, hogy nem csak elolvassák a tanulnivalót, de hangosan fel is mondják maguknak ­ mivel az agyat ez sokkal jobban igénybe veszi, kénytelen odafigyelni, és jobban megjegyezni a dolgokat. Ahogyan beszélsz, az agyadban képek jelennek meg, amelyekre később sokkal élénkebben fog emlékezni, mint arra, amit csak elolvastál ­vagy amire csupán ránéztél.