Jó hír! Ha magadban beszélsz, okosabb lehetsz

Írta: ,

Néha te is azon kapod magad, hogy zuhanyzás vagy főzés közben komplett beszélgetéseket folytatsz le saját magaddal, akár hangosan, vagy csak a fejedben? Nyugi, ez nem azt jelenti, hogy megőrültél, épp ellenkezőleg!

Könnyebben emlékezel Kép forrása: cultureandlife.co.uk

1/4 Könnyebben emlékezel

Egy a Quarterly Journal of Experimental Psychology című folyóiratban megjelent kutatásban azt vizsgálták, mennyivel jobb az emlékezetük azoknak, akik magukban beszélnek. Egy bevásárlóközpontban 20 főnek különböző árukat mutattak, egy részüket pedig megkérték, hogy ismételjék meg maguknak, mit láttak, a többieknek pedig csendben kellett maradniuk. A feladat az volt, hogy minél több mindent megjegyezzenek a felmutatott termékekből. A kutatásból kiderült, hogy 50­100 milliszekundummal gyorsabban sikerült azoknak emlékezniük és megkeresniük az árukat, akik hangosan beszéltek magukhoz, mint azoknak, akik hallgattak. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy az agy könnyebben hívja elő azokat a képeket, amelyekhez magát a szó képét is társítani tudja, mint azokat, amelyeknél csak magára az objektumra, azaz ebben az esetben a felmutatott termékre emlékszik.

Könnyebben koncentrálsz Kép forrása: laurenconrad.com/

2/4 Könnyebben koncentrálsz

Ha kimondasz valamit, az agyad kénytelen jobban koncentrálni rá, hiszen nem csak a szemed, hanem a szád és az egész beszédrendszered részt vesz a műveletben. Mivel így sokkal kevésbé vagy felületes, és nem siklasz el a dolgok felett, könnyebb visszaidézni is azt a dolgot, amiről magadban beszéltél.

Ezért jön be a diákoknak sokszor az a módszer, hogy nem csak elolvassák a tanulnivalót, de hangosan fel is mondják maguknak ­ mivel az agyat ez sokkal jobban igénybe veszi, kénytelen odafigyelni, és jobban megjegyezni a dolgokat. Ahogyan beszélsz, az agyadban képek jelennek meg, amelyekre később sokkal élénkebben fog emlékezni, mint arra, amit csak elolvastál ­vagy amire csupán ránéztél.

3/4 Segít tisztábban látni

Legtöbbünknek, valljuk be, kész káosz a lelki világa. Néha ok nélkül morcosak vagyunk, vagy idegesek, esetleg semmihez nincs kedvünk, és úgy hullámzik a hangulatunk, mint a tenger egy vihar közepén. Az érzéseink és a gondolataink letisztázásában viszont sokat segíthet, ha hangosan kimondjuk őket – el sem hinnéd, milyen ereje van annak, ha beismered magadnak, hogy nagyon mérges vagy.

Sajnos erre tudományos kutatások nincsenek, de a hatás bizonyított ­– könnyebben érted meg, mi okozza a különböző hangulataidat, ha letisztázod magaddal, hogy érzel. Ha ideges vagy, beszélj magadhoz, és nyugtasd meg a tudatalattidat, ha pedig mérges vagy, sorold el magadnak, miért, hiszen így könnyebben kiadod az ideget, mintha csak csendben ülnél, és füstölne a fejed. Próbáld ki, tényleg működik!

Szokod a saját hangodat Kép forrása: theglamourai.com

4/4 Szokod a saját hangodat

Ha beszélgetsz magaddal, sokkal könnyebben nyílsz meg másoknak is, hiszen hozzá vagy szokva, hogy hallatod a hangodat (még akkor is, ha csak az otthon jótékony magányában teszed).

Könnyebben kezdeményezel beszélgetést, és gyorsabban vágsz vissza valami frappánsat, ha kvázi "gyakorlod" magaddal a kommunikációt – sőt, még a nyilvános beszédben is segíthet, ha otthon többször elismétled magadnak, mit kell mondanod. Ha már hallottad egyszer magadtól, sokkal kevésbé lesz ijesztő, ha újra el kell mondanod mindenkinek, hiszen már tudod, hogy képes vagy egymás után tenni a mondatokat úgy, hogy értelmük is legyen!