5 jel, ami elárulja a hazudozót

Írta: ,

Vannak, akik csípőből képesek megállapítani azt, ha valaki hazudik nekik, legtöbbünk azonban nem ilyen tehetséges. Mindenki másképp képes leplezni a hazugságot, de vannak olyan univerzális jelek, amik általában mindenkire jellemzőek – ha a pasid, barátnőd, tesód vagy bárki, aki kicsit gyanús, a következő 5 tünetből legalább kettőt produkál, mindenképpen gondolkozz el rajta, hogy higgy-e neki!

Gyorsan mozgatja a fejét Kép forrása: english-wedding.com

1/5 Gyorsan mozgatja a fejét

Ha nekiszögezed a kérdést, gyorsan oldalra fordítja a fejét, vagy alig láthatóan bólint egy kicsit? Ez egy ösztönös reakció arra, hogy olyat hall, amire nem igazán szeretne válaszolni.

A mozdulat általában olyankor jelentkezik, amikor a kérdés már elhangzott, és válaszolnia kellene, és a legkevésbé sem tudatos – ne keverd össze azzal, ha valaki mondjuk oldalra dönti a fejét, és így figyel rád.

A hazug ember nem akarja mozgatni a nyakát, csak reflexszerűen érkezik számára az inger, ráadásul alig észrevehetően.

Megváltozik a légzése Kép forrása: cruzine.com

2/5 Megváltozik a légzése

A leggyakrabban felgyorsul a légzése annak, aki valamivel szeretne átverni téged – ez is egy reflex, amivel nem tud mit kezdeni, maximum csak akkor, ha már gyakorlott hazudozó. Ez azért jelentkezik, mert a hazugság következtében a szívverése felgyorsul, több oxigén kell a szervezetének, hogy megfelelően működjön.

A gyakorlottabb hazudozók képesek akaratlagosan lelassítani a légzésüket, és figyelnek rá, hogy semmi ne árulja el őket – ha úgy látod, hogy a pasid nagyon koncentrál a nyugodt légzésre, amikor nekiszögezed a kérdést, hogy hol voltak a haverokkal az éjszaka, kezdhetsz gyanakodni, hogy valami nem stimmel.

Nagyon mozdulatlan marad Kép forrása: coffeeandgrace.tumblr.com

3/5 Nagyon mozdulatlan marad

Ha valaki hazudik, valószínűleg tudatában van annak, hogy a lehető legnyugodtabban kell viselkednie ahhoz, hogy higgyenek neki. Így tudatosan kerülni fog minden hirtelen mozdulatot, minden olyan apró rezzenést, ami elárulhatja, hogy ideges.


Ez olvastad? 5 tipp, amivel biztosan kiszűrheted, ha hazudnak neked


A nagy mozdulatlanságnak tudatalatti okai is vannak: a harcolj vagy menekülj ösztön első fele valósul meg, tehát a test felkészíti magát egy lehetséges konfrontációra, még akkor is, ha ezt a hazug ember mondandójával nagyon szeretné elkerülni – a tudatalattija akkor is tudja, hogy vaj van a füle mögött, ha te még nem is sejted.

Megismétli, amit kérdeztél Kép forrása: thelanecreativestudio.com

4/5 Megismétli, amit kérdeztél

Vagy esetleg azt is, amit már egyszer elmondott. Ezt azért csinálja, mert az ismétléssel megerősíti benned, hogy igazat mond, és kicsit saját magát is győzködi, hogy könnyebben menjen a hazugság.

Sokkal egyszerűbb ugyanis füllenteni, ha egy idő után te is valamennyire elhiszed, hogy igazat mondasz – akkor már az arcmimikád és a tested sem árul el annyira, hiszen meggyőzted magadat egy alternatív valóságról. Az ismétléssel ezen kívül időt is nyernek arra, hogy valami épkézláb, hihető hazugságot találjanak ki maguknak.

Túl sok részletet oszt meg Kép forrása: paula-fmx.tumblr.com

5/5 Túl sok részletet oszt meg

Ha nem spontán hazugságról van szó, hanem számított az illető arra, hogy majd el kell hallgatnia előled dolgokat, előfordulhat, hogy egyszerre túl sok információt oszt meg veled. Például ha tőled megkérdezik, mit csináltál tegnap délután, nem kezded el ecsetelni a tejhab állagát is azon a kávén, amit a barátnőkkel ittál meg, mert tudod, hogy szükségtelen infó – egy hazug azonban minél inkább meg akar győzni, hogy megtörtént esetet mesél el, ezért minden apróságra igyekszik odafigyelni.

Ha még azt is megtudod a pasidtól, hogy a baráti sörözésen milyen volt a sós mogyoró, amit a bárban adtak, és hogy pontosan milyen színű vakolat potyogott arról a szórakozóhelyről, ahova betértek a haverokkal, lehet, hogy valójában a hely közelében sem járt!