Így gondolkoznak a japánok az élet szépségéről, avagy a wabi-sabi szemlélet

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

Építő élményt nyújthat, ha betekintesz a más kultúrákban élők világlátásába, szemléletmódjába. Tágul a perspektívád és elgondolkozhatsz az értékrendeden. Most a japánok misztikus világának értékei közül a wabi-sabit szeretnénk neked bemutatni. Ez a szemlélet rávilágít arra, hogy nem mindig a tökéletességben rejlik a szépség és a harmónia. A boldogság olykor csendes pillanatokban élhető át.

Szépség a tökéletlenségben

Az, hogy az egyes országokban hogyan vélekednek a boldogság mibenlétéről, elgondolkodtató lehet. A skandináv hygge és lagom után most a japán wabi-sabi kerül egyre inkább reflektorfénybe nálunk, Magyarországon is. A wabi-sabi tulajdonképp röviden annyit tesz: szépség a tökéletlenségben.

A tökéletesség hajszolásával szemben a japánok ezen személete a hibákban rejlő örömökre irányítja a figyelmet.

Gondolj bele, hogy a természet mennyi csodát rejt, ami nem tervek alapján készült! Ha ezeket észreveszed, apró, de lelkesítő élményekkel gazdagodsz.

Így gondolkoznak a japánok az élet szépségéről, avagy a wabi-sabi szemléletKép forrása: KristinaPonomareva/depositphotos.com

Kiszámíthatatlan egyediség

A wabi napjainkban, mai értelemben rusztikus egyszerűséget, letisztult eleganciát, frissességet és csöndességet jelent. A japánok világlátása szerint a természet által létrehozott alakzatokban és az emberi kéz által készített tárgyakban is az esetlegesség, a kiszámíthatatlan egyediség a szép. A sabi szépség vagy higgadtság, ami az idő múlásával alakul ki, amikor a tárgy életét és mulandóságát a kopottsága, vagy valamilyen látható javítása bizonyítja. A wabi-sabi tehát egy sajátos életérzés és életszemlélet.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba