Itt az idő, hogy végre megtanulj nemet mondani!

Írta: ,

Azt mondják, néha könnyebb az igent megtenni, mint a nemet kimondani. Pedig nagyon jól teszed, ha megtanítod magadat arra, hogy nemet mondj akkor, amikor valójában azt szeretnél. Csak néhány okot sorolunk fel a számtalan közül, hogy miért érdemes fejleszteni ezt az aranyat érő képességet.

1/5 Hogy ne legyél mérges önmagadra

Néha úgy érezheted, egyszerűbb igent mondani, mint elutasítani valakit/valamit.

Ha azonban mindenre igent mondasz, csak hogy megfelelj mások elvárásainak, idővel annyi megfelelni valód lesz, aminek már nem fogsz tudni eleget tenni.

Ilyenkor pedig önmagadra leszel dühös, hiszen te voltál az, aki nem tudott nemet mondani. Ne kelts negatív érzelmeket saját magaddal szemben!

Megnő az önbizalmad Kép forrása: bloglovin.com

2/5 Megnő az önbizalmad

Nemet mondani minden alkalommal egy kisebb vagy nagyobb konfliktus felvállalását jelenti.

Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de az asszertív kommunikáció nem azonos mások földbe döngölésével, ellenben segíthet, hogy érvényesítsd az akaratodat.

Ha tudatosítod magadban, hogy nem mindig te vagy az, akinek engednie kell, és neked is lehet véleményed, akkor az az önbizalmadon is meglátszik majd.

Nagyobb súlya lesz az igennek Kép forrása: gofeminin.de

3/5 Nagyobb súlya lesz az igennek

Ha mindig mindent elvállalsz azért, mert félsz vagy nem tudsz nemet mondani, nagy valószínűséggel a feladataid nagy részét nem fogod szívesen végezni, vagy nem tesznek majd boldoggá téged.

Ha átgondolod a lehetőségeidet, és nem azért mondasz igent valamire, mert nemet nem tudsz, hanem mert őszintén és szabad akaratodból erre vágysz, akkor sokkal nagyobb súlya lesz annak, ha valamire igent mondasz.

Mert így is elég jó vagy Kép forrása: flickr,

4/5 Mert így is elég jó vagy

Ha valaki nem tud nemet mondani, annak sokszor az az oka, hogy úgy érzi, állandóan bizonyítania kell – magának, vagy másoknak.

Ha végre sikerül megértened, hogy nem kell folyton a saját határaidat feszegetned, és elfogadod, hogy bizonyos dolgokra időnként nemet mondhatsz, mégis értékes és hasznos maradsz, azzal hatalmas szívességet teszel a lelki egészségednek.

Mert jogod van hozzá Kép forrása: cuded.com

5/5 Mert jogod van hozzá

Durván hangzik, de sokak szerint a közösülés csak akkor tekinthető nemi erőszaknak, ha az ellen az áldozat szóban és tettekkel is egyértelműen tiltakozik.

Miközben a tengerentúlon már régen túl vannak azon is, hogy egyetlen nem is nemet jelent, és hogy a szexuális kapcsolat bármely formájához mindkét fél kölcsönös és egyértelmű szóbeli beleegyezésére van szükség, belegondolni is rettenetes, hány kierőszakolt vagy kikényszerített kapcsolat történik minden nap azért, mert az áldozat fél nemet mondani, vagy úgy érzi, nincs joga nemet mondani.

Pedig bárhol, bármikor és bárkinek mondhatsz nemet. Olyan egyszerűen NINCS, hogy a szex kötelező.