Ismétlődő minták az életünkben – ki tudsz törni belőle?

Irimiás Alíz
Írta: ,

Ismered az „Idétlen időkig” című filmet Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével? Az időjós Phil egy rendkívül arrogáns ember, mindenkit lenéz. Egyik nap egy világvégi kisvárosba küldik, ahonnan arról kell tudósítania, hogy a város híres mormotája előjön az odúból. A mormota nem bújik elő, és Philnek ettől rossz kedve lesz, aztán a nagy havazás miatt már nem tudja senki elhagyni a várost. Phil alig várja a reggelt, hogy hazaindulhasson, reggel azonban, amikor felébred, azt veszi észre, hogy hó sehol, és mintha minden elölről kezdődne.

A legrosszabb pedig, hogy senki nem veszi ezt észre rajta kívül. Amikor harmadnap is megismétlődik minden, Phil rájön, hogy csapdába került, és élete végéig itt ragad a kisvárosban. Eleinte nagyon frusztrált lesz, aztán rájön, hogy bármit megtehet, hiszen újraélheti majd ugyanazt a napot újra és újra, randalírozik, csajozik, bankot rabol, de aztán egyre jobban unatkozik, végül pedig kétségbeesésében öngyilkos akar lenni. De hiába próbálkozik, újra úgy ébred, hogy minden elölről kezdődik. Aztán arra gondol, hogy ha már így járt, mi lenne, ha megváltozna: zongorázni tanul, jégszobrokat farag, megmenti egy ember életét, és egy hajléktalanon is segít. Szerelmes lesz, és amikor reggel felébred, örömmel látja, hogy havas minden, és véget ért a mormotanap, ő pedig kikerült az időtlen ismétlődés sorozatából.

Magunk is gyakran eshetünk az ismétlődés csapdájába, különösen, ha negatív mintákról van szó: kollégákkal vagy főnökökkel való konfliktusok esetén, barátokkal, partnerrel való visszatérő veszekedések, állandó pénzügyi gondok vagy súlyproblémák, függőségek stb. okozhatnak ilyesmit.

Ami ezekben közös, hogy úgy tűnik, mintha időről időre ugyanaz a szituáció ismétlődne. Sajnos túl sokszor ismétlődnek a negatív minták ahhoz, hogy véletlennek gondolhatnánk őket. Ráadásul addig nem szabadulhatsz meg tőlük, amíg nem tanulod meg a hozzájuk kapcsolódó leckét.

Súlyproblémák, ételfüggőség

Ha jól érzem magam, leolvadnak rólam a kilók, de egy dekát sem mozdul a mérleg, ha nyomasztanak a gondok. Túlevéssel, érzelmi evéssel sokan küzdenek, az állandó fogyókúrák pedig ezen nem segítenek. Ha megértenénk, hogy nem az étel az egyetlen boldogságforrás, soha nem lenne az étellel és a súlyunkkal problémánk.

Pénzügyi gondok

Hányan vannak a környezetünkben, akik egyik napról a másikra élnek? És hányan vannak köztük, akikről pontosan tudod, hogy jól keresnek, mégis hónap végén gyakran előfordul, hogy kölcsön kell kérniük valakitől? Két jellemző eset létezik: az egyik, hogy az illető nem élvezi, amit csinál, és azzal jutalmazza magát, hogy minden pénzt elkölt, ezáltal a saját belső világát teszi teljesebbé szerinte. A másik eset, hogy nincs valódi célja, ami miatt pénzügyi stabilitásra vágyna. Abban a pillanatban, hogy megtalálja a munkája értelmét, és az örömet, amit általa kap, már fog tudni félretenni is a fizetéséből.

Mérgező kapcsolatok

Nézz vissza az életedre, és figyeld meg, milyen baráti, partneri, családi kapcsolataid vannak. Ha úgy érzed, téged mindig mindenki csak kritizál és bánt, valószínűleg saját magadat nem szereted eléggé.

Ha elkezded magad szeretni, és értékelni azt, aki valójában vagy, nemcsak az aktuálisnak vélt problémáid oldódnak meg. A lényeg, hogy felismerd, milyen negatív minta ismétlődik, mit üzen ez neked, és mit tehetsz, hogy kikerülj belőle. Ha egyszer sikerült, legközelebb sokkal hamarabb felismered a problémát, tudni fogod, hogyan cselekedj, és garantáltan más utat választasz majd, hogy ne kerülj újra és újra ugyanabba a kelepcébe.

Kép forrása: unsplash.com