Ismerősök, akik csak elszívják az energiádat

Írta: ,

Néha érdemes átgondolnunk, kik is az igaz barátaink és kik azok, akik amellett, hogy mindig mellettünk állnak, még meg is nevettetnek bennünket és pozitívan hatnak az életünkre. Előfordulhat, hogy egy-egy összejövetel vagy közös program után azt érzed, mintha kevesebb lenne az energiád és a kedved is rosszabb lenne. Lehet, hogy mindez azért történik, mert egy mérgező ember van körülötted. Hogyan ismerheted fel azokat, akiket inkább kerülnöd kellene? Cikkünkben eláruljuk!

A pletykás Kép forrása: theglamourai.com

1/6 A pletykás

Ha van olyan ismerősöd, akinek lételeme a pletykálkodás, akkor sajnos egy mérgező ember van körülötted.

Először még lehet, hogy érdekesnek találod, de figyeld meg, hogy egy idő után fárasztóvá válik, majd pedig egy bántó érzés kerít a hatalmába, ha azt hallod, hogyan beszél az ismerősöd másokról.

Az illető a pletykálással csak a saját bizonytalanságát próbálja palástolni, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy ha másokról pletykál, akkor rólad is fog, ezért légy óvatos, semmiképp ne oszd meg vele a titkaidat.

 

A lehúzó Kép forrása: fbspin.com

2/6 A lehúzó

Kedveled az ismerősödet, de azt veszed észre magadon, hogy miután összefutottatok, rosszabb kedved lett?

Vannak olyan emberek, akik rettentő pesszimisták, az életben soha semmi nem jó nekik, folyton panaszkodnak.

Természetes, hogy mindenkinek vannak problémái, de az senkinek nem tesz jót, ha elárasztjuk gondjainkkal a másikat.

Sajnos vannak olyanok, akik nem tanulnak a hibáikból és negativitásukkal csak lehúznak másokat.

Ha úgy érzed, veled is ez történik, a saját magad érdekében talán jobb, ha megszakítod a kapcsolatodat az ismerősöddel.

A bűntudatkeltő Kép forrása: sfgirlbybay.com

3/6 A bűntudatkeltő

Jól érzed magad a bőrödben, de az ismerősöd rendre olyat mond, amitől bűntudatod lesz? Lehet, hogy talán kevesebb időt kellene vele töltened.

Természetesen az építő jellegű kritikára nem szabad megsértődni, de ha az illető folyton kijavít, elmondja, mit hogyan kellene csinálnod és állandóan kioktat, akkor csak megmérgez téged.

Csodálkozó tekintettel kérdezi meg, hogyan voltál képes megenni azt a nagy sütit? Nem érti, miért vetted meg magadnak azt a cipőt, amit már hónapokkal korábban kinéztél magadnak?

Számolj le az olyanok emberekkel, akik ilyen kérdéseket tesznek fel neked.

A mártír Kép forrása: stihi.ru

4/6 A mártír

Vannak javíthatatlan mártír-típusok, akik szintén elszívhatják az energiáidat, ezért jobb velük vigyáznod.

Nem mondjuk, hogy teljesen kerüld el őket, de érdemes talán kevesebb időt töltened velük.

Ha azt veszed észre, hogy a baráti csevej folyton úgy ér véget, hogy az ismerősöd problémáit ecsetelitek, akkor hosszú távon csak ártasz magadnak.

Természetesen senkinek nincs problémamentes élete, mégis meg kell látnunk a fejlődési lehetőséget a problémák mögött és nem szabad mindig a mártírt játszanunk.

A túlbuzgó Kép forrása: jessicagordonryan.com

5/6 A túlbuzgó

A mártír ellentéte, akinek látszólag teljesen rendben van az élete és folyton ott nyüzsög körülötted, hogy neked is segíteni tudjon.

Ez részben jó dolog, ám egy idő után, amikor azt látod, hogy az egész életedet ő akarja irányítani, akkor talán érdemes lenne egy kicsit kerülnöd őt.

Amennyiben minden programot ő szervez meg neked vagy álláskeresőként folyton álláshirdetésekkel bombáz, akkor nem csoda, ha kellemetlenül érzed magad, hiszen azt az érzést keltheti benned, hogy te nem vagy képes ezeket a dolgokat magad megoldani.

6/6 A túllicitáló

Képzeld el azt a szituációt, amikor épp hazajöttél a nyaralásodról és összefutottál az ismerősöddel, hogy beszámolj neki az élményeidről.

Boldogan mesélsz a tapasztalataidról, de folyton félbeszakít, hogy elmesélje, ő ennél sokkal jobb helyeken járt már.

Ha folyamatosan azt érzed, hogy túl akar téged licitálni és eltereli a szót a te dolgairól az ő életére, akkor érdemes lenne ritkábban találkoznod vele, hiszen hosszú távon nem tesz jót neked: előfordulhat, hogy tévesen sokkal kevesebbnek és értéktelenebbnek fogod érezni magad, mint amilyen ő.