Az imposztor szindróma gyakoribb, mint hinnéd, és lehet, hogy te is szenvedsz benne

Kerekes Vivien
Írta: ,

Ha meghallod azt a szót, hogy önbizalomhiány, neked is a külsőddel kapcsolatos kételyeid ugranak be, igaz? Pedig ennek valójában többféle fajtája van, és akad közöttük egy kevésbé ismert, ami valójában rengeteg ember életét keseríti meg. Tisztázzuk: mi is az az imposztor-szindróma, és nálad jelen van-e?

Akik ebben a különös önbizalomhiányban szenvednek, folyton meg vannak győződve arról, hogy tehetségtelenek, és valójában nem értenek semmihez. Hiába találtak maguknak jó munkahelyet, biztosak benne, hogy csak ügyesen hazudtak, megjátszották magukat, és ezzel sikerült elhitetniük az interjúztatóval, hogy megfelelőek az állásra.

Titkon viszont emiatt folyton attól rettegnek, hogy egyszer lebuknak, és mindenki számára kiderül, valójában egyáltalán nem érdemlik meg a munkát.

Majdnem biztosak abban, hogy eddig csak mázlijuk volt, amiért ezt ilyen ügyesen meg tudták játszani. Mindezt akkor is, ha már évek óta ott vannak a szakmában, nem hibáztak, és mások számára teljesen nyilvánvaló, hogy igazi profik.

Hiába ér el kimagasló eredményt, nem hiszi el Kép forrása: flickr.com

Az imposztor-szindrómás ember véletlenül sem ismerné be, ha valamit ügyesen csinált, mert biztos benne, hogy csak szerencséje volt, és a jó időzítés miatt ért el kimagasló eredményeket.

Ellentétes dologról van szó, mert bár egyrészt azt gondolja, hogy nem alkalmas a munkájára, közben szentül hiszi, hogy valami máshoz kimagasló tehetsége van: csak sajnos azt véli, hogy ez a többi ember megtévesztése.

Folyton úgy érzi, hogy mindenki okosabb nála, ő pedig hozzájuk képest szinte semmit sem tud, teljesen le van maradva, hamarosan erre pedig a kollégái számára is fény derül. A gondolat pedig egyszerűen nem akar megszűnni, akár hónapok alatt sem.