Íme a boldogság, számokban mérve

Írta: ,

Mindenki ugyanazzal az elképzeléssel vág neki a nagybetűs életnek: hogy végül sikerüljön megtalálni a boldogságot. Ez persze csak elméletben tűnik egyszerűnek, a valóságban nincs biztos módszer arra, hogy valóra váltsd ezt az álmod, és örökké vidámnak érezd magad. Most viszont összegyűjtöttünk néhány statisztikai adatot a boldogsággal kapcsolatban, amelyek segíthetnek közelebb jutni a céljaidhoz!

1/5 A társaság ereje

6 vagy 7: Ha naponta ennyi órát töltesz beszélgetéssel és/vagy társaságban, elérheted a maximális boldogság szintjét.

Egy felmérés során megállapították, hogy azok az emberek, akik a családjukkal és barátaikkal töltik a nap negyedét, 12-szer nagyobb eséllyel érezhetik magukat vidámnak és stressz mentesnek.

Ugyanez a kutatás azt is elárulta, hogy az emberek hétvégén sokkal boldogabbak, és nem csak azért, mert hátat fordíthatnak a munkának; ilyenkor több időt töltenek a szeretteikkel, ami határozottan növeli a jókedvet.

Kedvnövelő barátságok Kép forrása: chantalandrea.com

2/5 Kedvnövelő barátságok

10: Ennyi barátra van szükséged, hogy jól érezd magad – legalábbis egy 2012-es brit véleménykutatás szerint.

Azok a felnőttek ugyanis, akik állandó kapcsolatban állnak minimum 10 baráttal, összességében boldogabbnak tartották magukat, mint azok, akik csak egy-két emberrel tartanak fenn ilyen viszonyt.

Sőt, nem csak a kedvre van hatással ez a tényező: ha sok közeli baráttal veszed magad körül, az olyannyira pozitívan hat az életedre, hogy akár meg is hosszabbíthatja azt.

Évekre osztva Kép forrása: onefabday.com

3/5 Évekre osztva

33, 55, 70: Mi a közös ezekben a számokban? Első ránézésre nagyjából semmi, valójában viszont számos kutatás és felmérés véli úgy, hogy ezek a legboldogabb életéveink.

Pszichológusok szerint a 30-as éveidben jutsz el arra a szintre, amikor van energiád, rengeteg tapasztalatod és pénzed is, ami megteremti a boldogság alapjait.

Egy másik kutatás azt fedezte fel, hogy általánosságban az 50-es éveikben lévő emberek mosolyognak a legtöbbet. A harmadik felmérés szerint pedig körülbelül a 44. születésnapod tájékán alaposan lecsökken a boldogságszinted, ami aztán fokozatosan növekedni kezd, és a 70-es éveidben éri el a csúcsát.

Pozitív gondolatok Kép forrása: lefashion.com

4/5 Pozitív gondolatok

40: Ha a boldogságot százalékban mérjük, akkor tudnod kell, hogy ennek 40%-a kizárólag rajtad múlik. Persze ezt nem lehet minden embernél kijelenteni, hiszen tudósok szerint több dologtól is függhet ez: például a viselkedésedtől és az életkörülményeidtől is.

Abban pedig, hogy általánosságban mennyire vagy boldog, fontos szerepet játszanak a génjeid is – épp, mint a súlyod vagy a személyiséged szempontjából.

Mégis, szakértők úgy vélik, a boldogságodnak közel felét kizárólag te irányítod azzal, hogy milyen gondolatok fordulnak meg a fejedben.

5/5 Szerelmes arányok

2 vagy 3: Felmérések szerint a boldogságod eléréséhez ideálisan hetente ennyiszer érdemes lefeküdnöd a pároddal.

Egy amerikai egyetem kutatásai bebizonyították, hogy azok, akik eleget tesznek ennek az aránynak, 55%-kal boldogabbak voltak, mint azok, akik ennél jóval kevesebbet szeretkeznek.

A heti egy alkalom sem számít rossznak, ez ugyanis 44%-kal teszi vidámabbá az embereket – noha 11% különbség van a két arány között, még ez is kifejezetten jónak nevezhető!