Így vedd észre, ha érzelmileg zsarolnak

Jankovics Anna
Írta: ,
Így vedd észre, ha érzelmileg zsarolnak
Egészséges mentalitású embernek nincs szüksége arra, hogy érzelmi zsarolással érje el célját. Az érzelmi zsaroló szájhős, nem bírja elviselni a visszautasítást, rettegésben él, hogy elveszti azt, amije van, beteges önbizalom hiányban szenved. Saját tulajdonságát vetíti ki a zsarolt félre. Különös ismertetőjegye, hogy hisztis kisgyerekként viselkedik. 
Ki az érzelmi zsaroló?
Az érzelmi zsaroló önmaga sincs sokszor tisztában azzal, hogy játszmázik. Megakadt lelki fejlődésében valahol a gyerek- és felnőttkor között, legalábbis ami a problémamegoldást illeti. A helyzetet kifinomult lélekkel, mesterien uralja, irányítja. Mindenbe belekapaszkodik, amivel a másik ember fölé, nyert helyzetbe emelheti magát.
Mindig képes magyarázatot adni, a felelősséget ezzel a másikra hárítani. Mivel az érzelmi zsarolók krónikus önbizalom hiányban szenvednek, folyamatosan kompenzálnak. Extrémebb esetben nem ritka, hogy alkoholt isznak, drogoznak.
Az érzelmi zsarolás fegyvertára
Személyisége és a vele való kapcsolatunk rengeteg érzelmi zsarolási fajtát eredményez. A zsaroló a fegyvertárát folyamatosan változtatja, aszerint, hogy épp mit kíván meg a helyzet.
- bűntudat keltése
- fenyegetőzés 
- látványos, külvilágnak szóló szenvedés
- hisztéria, drámázás és sértődés
- rideg viselkedés, szex megtagadása

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció