Így változik a hangulatod a ciklusod függvényében

Zabolai Margit
Írta: ,

A hétvégén az egyik kedvenc helyemen ebédeltem, ahol mindig van a falon valami izgalmas kiállítás. Ahogy rendelés közben odapillantottam, az első, amit észrevettem, egy fekete táska volt, rajta nagy, fehér betűkkel: „Nem szeret senki.” Alatta pedig kisebbekkel: #havontaegyszer. És azonnal tudtam, hogy miről van szó.

A hullámvasút, amin együtt ülünk

Később alkalmam volt jobban szemügyre venni a kiállítást, ami vászon táskákra nyomott felíratok, szimbólumok segítségével követi végig egy nő ciklusának napjait, illetve az ezzel járó érzelmi, fizikai változásokat. Azt is megtudtam, hogy a #havontaegyszer a Todasbonobas új projektje, a célja pedig az, hogy jobban megértsük a ciklus négy különböző szakaszát, ami nem csak fizikálisan, de érzelmileg is hatással van minden nőre.

„Azoknak a nőknek szól a kiállítás, akik már elgondolkodtak azon, hogy miért ülnek ugyanazon az érzelmi hullámvasúton minden hónapban, de még inkább azoknak akik ezt nem vették eddig észre. Persze azoknak a férfiaknak is, akik sokszor nem értik, hogy mi történik ilyenkor velünk. Egyik célunk amellett hogy mi nők tudatosabbak legyünk mi zajlik a testünkben, értsük és tudjuk használni a különböző szakaszok sajátosságait, az, hogy ezekkel az egyszerű vizuális eszközökkel elindítsunk egy olyan folyamatot, aminek hatására majd egyre kevésbé pirulunk el, ha bármilyen kontextusban felvetődik a női menstruáció” – írják magukról.

A nők ciklusa egyébként is tabu témának számít, a hangulatunkra kifejtett hatásáról pedig azért is nehéz beszélni, mert sokan ezt hozzák fel bizonyítékként: íme, a nők alkalmatlanok komolyabb pozíciók betöltésére, mert a hangulatuk irányítja őket!

Holott ez nevetséges, hiszen ezek a hangulatingadozások teljesen normálisak, nem jelenti azt, hogy az ember kifordulna önmagából, vagy képtelenné válna racionális döntéseket hozni. Ha pedig még jobban megismered és megérted a ciklusod működését, az még többet segít, hogy megtanulj együtt létezni ezzel a hónapról hónapra ismétlődő változással. De nézzük, mi is az a négy szakasz, ami minden ciklust jellemez!