Így űzd el hatékonyan a stresszt! – A spirál módszer

Írta: ,

Nagyon kevés ember mondhatja el magáról manapság, hogy stresszmentes az élete – ha te sem tartozol ezen néhány szerencsés közé, akkor érdemes foglalkoznod azzal, hogyan űzd el az egészségedet egyébként nagyon is megkeserítő idegeskedést. Egy pszichológus most új módszert talált arra, hogy a leghatékonyabban tüntethesd el az életedből a stressz káros hatásait.

Szupernők és szuperférfiak Kép forrása: oncewed.com

1/6 Szupernők és szuperférfiak

A környezeti stresszhatások egyre extrémebbé válnak – folyamatosan többet várnak el tőlünk az élet minden egyes területén. Ez a nők számára különösen nehéz eset: legyünk profik a munkában, jó anyák, jó háziasszonyok, szexistennők az ágyban, és ehhez még 0-24-ben nézzünk is ki úgy, mint Megan Fox és Jennifer Lawrence szerelemgyereke, reggel is rózsás lehelettel és pirospozsgás arccal ébredve...

Nem csoda, ha egyre nehezebben felelünk meg az elvárásoknak. Aki mégsem a „tojok rá” hozzáállást követi, és megpróbál legalább néhány dologban jó lenni, az nem ússza meg a stresszt – ezzel pedig egy őrületes ördögi körbe kerül, hiszen a folyamatos stressztől mindenhol rosszabbul teljesít, rosszabb kedve lesz, idegeskedik, és ez végül a külsején és a hangulatán is meglátszik majd.

Vegyük komolyan a stresszt! Kép forrása: maiaflore.com

2/6 Vegyük komolyan a stresszt!

Szerencsére egyre komolyabban vesszük a stressz mindennapi életre gyakorolt hatását, és egyre több a kutatás is, ami azzal foglalkozik, mit tehetnénk a folyamatos feszültség ellen.

Ehhez a legfrissebb neurológiai tanulmányok is segítséget nyújthatnak, mostanában gyakoribb ugyanis, hogy nem csak elhanyagolható hangulatingadozásként, hanem komoly idegrendszeri következményekkel járó problémaként kezelik a stresszt.

Rossz hír azonban, hogy nagyon nehezen tudunk megszabadulni a stresszes események emlékétől: ezek ugyanis nyomot hagynak, és újra meg újra megjelennek az emlékezetünkben.

Hurokban tárolódnak a stresszes élmények Kép forrása: coyotenegro.tumblr.com

3/6 Hurokban tárolódnak a stresszes élmények

A túl stresszes helyzeteket az agyunk hurokként tárolja el, ami azt jelenti, hogy újra és újra visszatér hozzájuk. Hiába szeretnénk megszabadulni a negatív emlékektől, sokkal nehezebben verjük ki a fejünkből őket, mint bármilyen másik emléket – úgy kapaszkodunk az élményhez, mintha az életünk függne tőle.

Egy negatív történés, rossz élmény rögtön előhúzza az összes nagyobb stresszfaktort, és újra lejátssza őket az agyunkban. Ha a rosszkedv hatására hajlamosak vagyunk túl sokat enni, az agyunk a megnyugvást hozó ételt követeli, majd túlevésig hajszol minket, aztán eszünkbe jut az összes többi időszak, amikor túlettük magunkat, a testünkkel kapcsolatos negatív gondolatok, az önbizalomhiányunk… és így tovább.

Ezek a hurkok akár egész életünket is végigkísérhetik, ha nem teszünk ellenük valamit.

Ne fojtsd magadba! Kép forrása: ebaumsworld.com

4/6 Ne fojtsd magadba!

A külső forrásból érkező stressz ellen nem tudunk mit tenni, az előző példában említett belülről érkező stresszt viszont kiküszöbölhetjük.

Laurel Mellin kutató egy spirál módszert dolgozott ki, aminek segítségével könnyebben „pöröghetünk ki” a negatív hurokból.

A legfontosabb, hogy ha külső negatív inger, stresszes helyzet ér minket, akkor ne fojtsuk el az első indulatokat, különben magunkban újra beindítjuk azt a hurkot, ami elvisz a régi stresszes pillanatokig.

Az első és legfontosabb szabály tehát az, hogy nem érdemes visszafojtani semmit, mert a felgyülemlett stressz sokkal károsabb, mint a pillanatnyi, pár másodpercig tartó.

Természetesen spirálozódik lefelé Kép forrása: lu-yi.blogspot.hu

5/6 Természetesen spirálozódik lefelé

Ha kiadod magadból a mérged, és megfogalmazod, mi az, ami miatt stresszes és feszült, esetleg ideges vagy, akkor már tettél egy lépést afelé, hogy lenyugodj. Még jobb, ha ki is mondod hangosan, hiszen akkor már nem csak a te problémád lesz, leveszi a válladról a terhet, és elindulhatsz a következő fokra a spirálban: hogy megfogalmazd azt is, miért vagy pontosan mérges.

Ha például lekésted a buszt, és ezért késel a munkából, elsőként azt kell elmondanod magadban, hogy ideges vagy, mert lekésted a buszt, mert a sofőr nem várt meg, és egyébként is, csúnya és borongós idő van ma. Ezután azt kell megfogalmaznod, hogy mérges vagy, mert később érsz be, el leszel csúszva a munkában, és a kollégáidnak is többet kell dolgozniuk, amíg be nem érsz. Ez az, ami igazán zavar, nem a busz, és nem is a sofőr.

Fordítsd át pozitív élményre! Kép forrása: elimcfadden.com

6/6 Fordítsd át pozitív élményre!

Ha ez is megvan, próbálj meg arra koncentrálni, hogyan oldhatod fel ezt a helyzetet: legközelebb előbb elindulsz, ma tovább bent maradsz.

Realizáld, hogy nem dől össze a világ attól, hogy tíz percet csúszol, és nem éri meg emiatt idegeskedni, mert csak magaddal szúrsz ki.

Ha a megoldásra koncentrálsz, és pozitív gondolatokat is társítasz a dologhoz (szerencse, hogy jó fejek a kollégák, és nem fogják bánni, szerencsés vagyok), még könnyebben átfordíthatod a problémát – és máris pozitív, nem pedig stresszes élményként marad meg benned.