Így tanulhatsz meg végre nemet mondani

Jankovics Anna
Írta: ,
Így tanulhatsz meg végre nemet mondani

Nemet mondani szükséges. Aki nem tudja a nemet kimondani, az is mond nemet, csak nem a másik embernek, hanem saját magának. Meg kell tanulni kimondani a „nem” szót, saját érdekünkben.

Az ideológia

Azt gondoljuk, hogy az „igen” és „nem” szavak használata egyszerű, pedig éppen az ellenkezője igaz. Körültekintőnek kell lenni, amikor ezeket a szavakat használjuk.

Ha valamire igent mondunk, azzal valami másra automatikusan nemmel voksolunk.

Tehát, mondjuk, ha egy programra igent mondunk, azzal egy másik program lehetőségét zárjuk ki, ugyanarra az időpontra vonatkoztatva.

A „nem” és „igen” szavak egyszerűek, határozottak, egyértelműek – a magyarázkodás szükségtelen. Eldöntendő kérdésre adható válaszok, melyek kapcsán könnyedén sarokba szorítható a választ adó fél.

Rövidsége, magyarázat nélkülisége miatt úgy érezhetjük, hogy ha csak ezeket a szavakat használjuk válaszul, azzal megbánthatjuk a másik embert.

Az „igen” és „nem” szó használatánál a hangsúllyal, a gesztikulációval tudunk manipulálni, ez pedig messze nem olyan egyértelmű, mint a szó, ami viszont már intelligenciafüggő.

Miért nem mondunk nemet?

Életünk első időszakában szüleinkkel, közvetlen környezetünkkel kommunikálunk, akik szinte csak olyan dolgot kérnek tőlünk, amire engedetlenség nemet mondani. Emiatt a „nem” szót szinte mindig retorzió kísérte.

Később, az óvodás kortól kezdve, amikor „tágul” a világ, és megismerjük az emberi kapcsolatok súlyát, olyan szituációkban kerülünk, melyekben megtanuljuk nemcsak a „nem” szó használatát, hanem annak helyes(!) használatát.

Egyre táguló közösségben szocializálódni fontos a folyamatos érdekellentét miatt, melynek kapcsán megismerjük a „nem” szót, annak következményeit a különböző súlyú emberi kapcsolatok szintjén.

Kialakulhatnak az olyan félelmek a „nem” szó kapcsán, mint, hogy félünk attól, hogy megbántjuk a másikat, félünk a „nem” által keletkező konfliktustól, a retorziótól, úgy érzzük, hogy nem leszünk szeretetre méltók, vagy egyszerűen csak azt érezzük, nem segítettünk embertársunkon.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!