Így szoktasd le magad a felesleges bocsánatkérésről

Írta: ,

Elnézést kérsz, mikor valakinek rálépsz a lábára vagy nekimész a nagy tömegben? Idáig ez mind rendben van, de jobb, ha vigyázol a folyamatos bocsánatkéréssel, mert könnyen reflexszé válhat, és utána nagyon nehéz lesz leszokni róla. Lehet, hogy kényelmesebb mindenre rávágni, hogy „bocsi”, de ez csak egyfajta menekülőút. Ideje rávilágítanod arra, hogy te mi elől akarsz elfutni ezzel a szóval.

Mikor érdemes bocsánatot kérned? Kép forrása: zoella.co.uk

1/4 Mikor érdemes bocsánatot kérned?

Nagyon egyszerű: amikor megbántasz valakit. Elkerülhetetlen, hogy életed során megsérts néhány embert magad körül, és ilyenkor jó, ha tudatod a másikkal, hogy sajnálod és megbántad a dolgot. Tehát nem az a feladat, hogy innentől kezdve soha, semmiért ne kérj bocsánatot, csak vizsgáld meg, hogy biztosan a te tiszted-e ezt megtenni.

Néha persze könnyebb rávágni, hogy „bocsi”, mert így talán minden probléma rendeződik ideiglenesen, de ez sem az önbecsülésedre, sem a kapcsolataidra nem lesz jó hatással. Hiszen ez csak egy tüneti kezelés, ami ideig-óráig működik, de mindig visszatérő problémaként jelentkezik majd az életedben. Így azt tanácsoljuk, hogy csak akkor kérj bocsánatot, ha teljesen meg vagy győződve arról, hogy te hibáztál. Ellenkező esetben hagyd, hogy az idő orvosolja a dolgokat.

2/4 Mi játszódik le benned ilyenkor?

Vegyünk egy egyszerű példát: a munkahelyeden mindig, mindent becsületesen megcsinálsz, erődön felül teljesítesz, de a főnököd folyton csak a hibát keresi a tetteidben. Nem ösztönöz, hanem lehúz.

Neked pedig első reakciód, hogy egyből bocsánatot kérsz az el nem követett hibáidért. Ez viszont a lehető legrosszabb taktika, mert így sosem fog megbecsülni… sőt, azt fogja érezni, hogy veled bármit megtehet.

Ilyen helyzetekben ezért sokkal jobb felvállalni a konfliktust! Meglátod, ha kiállsz magadért és mellőzöd a felesleges bocsánatkérést, az önbizalmad is nőni fog.

Gondold végig, mielőtt kimondod Kép forrása: harpernoelphotography.com

3/4 Gondold végig, mielőtt kimondod

Mostantól – legyen szó bármilyen apróságról – az lesz a feladatod, hogy gondold végig, mielőtt bocsánatot kérnél érte. Lehet, hogy az elején nagyon időigényes lesz, de később ez is ugyanolyan rutinná válik, mint a folyamatos mentegetőzés.

Ha például úgy érzed, a békülés érdekében folyamatosan te kezdeményezel a kapcsolatodban, és ez már a párodnak is természetessé vált, akkor jobb, ha átgondolod, meddig szeretnél még ebben az alárendelt helyzetben maradni. Persze, ha felvállalod a konfliktusokat, több vitátok lesz, és hosszabb ideig tarthatnak a mosolyszünetek, cserébe viszont nem fogsz saját magadnak csalódást okozni, mert tartottad magad az elveidhez. Ha pedig ez a kapcsolat végét jelenti, akkor talán jobb is, hogy így alakult!

Cselekedj úgy, hogy ne kelljen használnod Kép forrása: urbanoutfitters.com

4/4 Cselekedj úgy, hogy ne kelljen használnod

A lehető legjobb taktika – az átgondoláson túl – pedig az lenne, ha tudatosan úgy cselekednél, hogy ne kelljen sűrűn bocsánatot kérned. Ehhez az kell, hogy biztos legyél döntéseidben és állj ki az igazad mellett. Ettől sokkal magabiztosabb és határozottabb kisugárzásod lesz, mint azt gondolnád!

Többé már ne engedd meg az embereknek, hogy rávegyenek arra, hogy folyton te vidd el a balhét. Igenis érd el, hogy az vállalja magára a bocsánatkérő szerepet, akire ténylegesen tartozik.

Légy megfontoltabb, mert így rengeteg bocsánatkérést megspórolhatsz magadnak!