Így szoktasd le magad a felesleges bocsánatkérésről

Berényi Nóri
Írta: ,

Elnézést kérsz, mikor valakinek rálépsz a lábára vagy nekimész a nagy tömegben? Idáig ez mind rendben van, de jobb, ha vigyázol a folyamatos bocsánatkéréssel, mert könnyen reflexszé válhat, és utána nagyon nehéz lesz leszokni róla. Lehet, hogy kényelmesebb mindenre rávágni, hogy „bocsi”, de ez csak egyfajta menekülőút. Ideje rávilágítanod arra, hogy te mi elől akarsz elfutni ezzel a szóval.

Mikor érdemes bocsánatot kérned? Kép forrása: zoella.co.uk

Nagyon egyszerű: amikor megbántasz valakit. Elkerülhetetlen, hogy életed során megsérts néhány embert magad körül, és ilyenkor jó, ha tudatod a másikkal, hogy sajnálod és megbántad a dolgot. Tehát nem az a feladat, hogy innentől kezdve soha, semmiért ne kérj bocsánatot, csak vizsgáld meg, hogy biztosan a te tiszted-e ezt megtenni.

Néha persze könnyebb rávágni, hogy „bocsi”, mert így talán minden probléma rendeződik ideiglenesen, de ez sem az önbecsülésedre, sem a kapcsolataidra nem lesz jó hatással. Hiszen ez csak egy tüneti kezelés, ami ideig-óráig működik, de mindig visszatérő problémaként jelentkezik majd az életedben. Így azt tanácsoljuk, hogy csak akkor kérj bocsánatot, ha teljesen meg vagy győződve arról, hogy te hibáztál. Ellenkező esetben hagyd, hogy az idő orvosolja a dolgokat.

Vegyünk egy egyszerű példát: a munkahelyeden mindig, mindent becsületesen megcsinálsz, erődön felül teljesítesz, de a főnököd folyton csak a hibát keresi a tetteidben. Nem ösztönöz, hanem lehúz.

Neked pedig első reakciód, hogy egyből bocsánatot kérsz az el nem követett hibáidért. Ez viszont a lehető legrosszabb taktika, mert így sosem fog megbecsülni… sőt, azt fogja érezni, hogy veled bármit megtehet.

Ilyen helyzetekben ezért sokkal jobb felvállalni a konfliktust! Meglátod, ha kiállsz magadért és mellőzöd a felesleges bocsánatkérést, az önbizalmad is nőni fog.