Így szabadulhatsz meg a szorongástól gyógyszerek nélkül

Póta Szilvia
Írta: ,

A szorongás sokféle formát ölthet, és komoly fizikai megterhelést jelenthet a szervezetünk számára. Bár súlyosabb esetekben elkerülhetetlen lehet valamilyen gyógyszeres kezelés alkalmazása, a mindennapokban gyakran előforduló szorongásos tünetek enyhítéséhez nem kell azonnal a tablettákhoz nyúlnod! A különböző meditációs technikáktól kezdve az étkezéseken át egészen a nyugtató teákig számtalan természetes módszer létezik, mely javíthat a hangulatodon.

Mozogj! Kép forrása: ilongevityhealth.com

Köztudott, hogy a mozgás nem csupán a testünknek, de az elménknek is jót tesz. A rendszeres edzés pozitív hatással van az egészségünkre, az önbizalmunkra, és feltölti a szervezetet jó hangulatot elősegítő endorfinokkal.

A szorongással kapcsolatban az egyik leghatékonyabb mozgásfajta minden kétséget kizáróan a jóga, mely a testet és az elmét egyaránt megszabadítja a feszültségtől.

A Journal of Psychopharmacology című tudományos szaklapban megjelent kutatás szerint a mozgás következtében megemelkedő testhőmérséklet megváltoztatja a kognitív funkciókat és a hangulatot szabályozó idegpályákat, ami segíthet enyhítheti a szorongást és a stresszt.

Egy jó csésze tea Kép forrása: littleupsidedowncake.com

Egy csésze kamillatea a lehető legjobb orvosság az idegességre! A kamillában található bizonyos vegyületek ugyanazon agyi receptorokra hatnak, mint a Valium nevű nyugtató.

A Pennsylvania Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy azok a szorongásos betegséggel küzdő páciensek, akik kamillát tartalmazó kiegészítőket szedtek nyolc héten keresztül, jelentős állapotjavulást mutattak, összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik csupán placebot kaptak a kezelési idő alatt. Hasonló a helyzet a zöld teával is. A zöld teában lévő L-theanine nevű aminosav segíthet megfékezni az emelkedő pulzusszámot, csökkentheti a vérnyomást és enyhítheti a szorongást.