Így ölöd meg a saját kreativitásod

Írta: ,

Nem csak a külső tényezők azok, amik befolyásolhatják a kreatív gondolatok áramlását – sokszor te magad szabsz gátat nekik. Ahhoz, hogy szárnyalni tudj, fel kell ismerned ezeket a negatív beidegződéseket, és kis lépésekben változtatnod kell rajtuk. Íme, 4 olyan jellegzetes negatív szokás, amivel gyökerestül irtod ki magadból a kreativitást!

Túlvállalod magad Kép forrása: zanita.com

1/4 Túlvállalod magad

Te vagy az, aki sosem mer nemet mondani, és ezért a naptárad általában dugig van – ráadásul a feladatlistádon szereplő teendőket már csak kódfejtők képesek megfejteni. Ezzel nem csak az energiaszinted nullázod le teljesen, de az agyadnak sem hagysz egy csepp időt sem arra, hogy kikapcsoljon, így számtalan értékes gondolatod landol a kukában.

Meg kell tanulnod nemet mondani, és időt szakítani a pihenésre és a feltöltődésre! Ne félj attól, hogy ha valamit nem csinálsz meg, akkor összedől a világ! Ne görcsölj, adj időt magadnak, néha ülj le egy percre, vegyél pár mély levegőt, és csak élvezd a nyugalmat. Ne feledd, a legjobb ötletek nem nyomás alatt születnek, hanem olyankor, amikor nem is számítasz rá.

Csak a hibákra fókuszálsz Kép forrása: fashionising.com

2/4 Csak a hibákra fókuszálsz

Folyton csak az ötleteid buktatóin gondolkodsz, és ezért mindent túlkomplikálsz. Nézz szembe a félelmeiddel és merj hibázni, mert minél inkább a negatívumokra fókuszálsz, annál kevéssé fogsz bízni a saját ötleteidben.

Ne arra koncentrálj, hogy mit veszíthetsz, hanem arra, mit nyerhetsz! Lehet ugyan, hogy az ötleted nem tökéletes, de sosem tudod meg, ha meg sem próbálod véghezvinni.

Ha nagyon bizonytalan vagy a dolgodban, kérd ki mások tanácsát is, olyanokét, akik jártasak a kérdéses ügyben – hátha a véleményük elindít téged a megoldáshoz vezető úton. Ráadásul, ha elő mersz állni az általad hibásnak titulált ötleteddel, akár még támogatókat is találhatsz.

A szokások rabja vagy Kép forrása: popsugar.com

3/4 A szokások rabja vagy

Mindenkinek megvannak a maga kis szokásai, amik szerint éli az életét – ez egyfelől biztonságérzetet nyújt a mindennapok útvesztőjében, másfelől azonban igazi ötletgyilkos lehet. Ezért, ha kreatív akarsz lenni, akkor mindenképpen változtatnod kell egy-két dolgon.

Nem kell semmi nagyra gondolni, elég, ha néhány szokásod metódusán változtatsz – például mosogatásnál máshova rakod száradni a poharakat, mint ahova egyébként szoktad, vagy reggel másik útvonalon mész a munkába, és a többi.

Ezek az apró változtatások megtornáztatják az idegpályákat, és segítenek, hogy jobban átlásd az összefüggéseket.

Nem bízol magadban Kép forrása: glamradar.com

4/4 Nem bízol magadban

A saját ötleteidet mindig kevésbé tartod jónak, és inkább átadod másnak a stafétabotot, gondolván, ő biztos sokkal jobban csinálná nálad. Az önbizalomhiány az egyik legelvetemültebb kreativitás gyilkos, hiszen teljesen megbénít, pedig csak felül kéne kerekedned a saját kishitűségeden és a régi rossz tapasztalataidon. Ne feledd, hiába vannak jó ötleteid, ha azokat csak magadnak tartogatod! Néha muszáj kilépned a komfortzónádból és kimondani, amit gondolsz, hiszen hogyan is várhatnád el másoktól, hogy higgyenek benned, ha te sem hiszel magadban.

Legyél bátor és vállald fel az ötleteidet – lehet, hogy az elején nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretnéd, de ne feledd, hogy nem csak a pozitív, de a negatív impulzusokra is ugyanúgy szükség van ahhoz, hogy fejlődni tudj.