Így nem fognak gyerekként kezelni a szüleid

F I
Írta: ,
Így nem fognak gyerekként kezelni a szüleid

Családot is alapítottál, a szüleid mégis gyerekként kezelnek? Semmiben nem dönthetsz egyedül, mindenbe beleszólnak, kéretlen tanácsokat osztogatnak, ellenőriznek, kritizálnak – s teszik mindezt puszta jó szándékból, egyre durvább vitákat eredményezve, s elrontva a régi jó kapcsolatotokat? Ne hagyd, hogy így legyen!

Érdemeld ki a bizalmat!

Amikor válaszút elé állít az élet, nehéz eldönteni, hogy melyik lenne a helyes irány.

Szüleid élettapasztalata, józansága sokat segíthet egy-egy döntés meghozatalában célszerű meghallgatni őket is.

A felsorakoztatott érvek-ellenérvek ismeretében könnyebb elhatározásra jutni, de szerencsésebb félretenni a „csak azért is úgy lesz, ahogy én akarom” dacát.

Ha bizonyos mértékig megengeded, hogy véleményt alkossanak – s figyelembe véve a tanácsaikat mindenki számára jó döntést hozol –, kiérdemled a bizalmukat.

Teremts egyensúlyt!

A szüleid segítségére – bár most ez inkább bosszúság forrása –, hidd el, mindig szükséged lesz.

Továbbra is részesei lesznek mindennapjaidnak, csak el kell velük fogadtatnod, hogy felnőttél, új- saját családod van, s az ezzel kapcsolatos kérdésekben Te és a párod közösen szeretnétek döntéseket hozni, saját szokásokat akartok kialakítani, s nem az ő életüket akarjátok tovább élni.

Ez eleinte nem lesz egyszerű feladat – főként, hogy a fiatalok többsége huzamosabb ideig még a szülők anyagi támogatására is szorul –, de óvatosan „adagolva” meghúzható az a képzeletbeli határ, amit a szüleitek már nem léphetnek át.