Így működik a fordított pszichológia

Írta: ,

A fordított pszichológiáról sokat hallunk, és bár nem varázsszerről van szó, néha valóban segít, hogy véghez vidd az akaratodat. Ha érvelned kell, vagy meg szeretnél győzni valakit valamiről, az alábbi ismeretek jól jöhetnek, de használd őket felelősséggel!

1/4 Hogyan kezdd el?

A fordított pszichológia lényege, hogy az ellentétét mondod annak, amit szeretnél. Ez jelentheti azt is, hogy akár vitát generálsz, amiben éppen a céljaid ellen érvelsz, de azt is, hogy például kihívásként tünteted fel a célodat: fogadjunk, hogy nem mersz…

Ilyenkor látszólag te veszítesz, hiszen elbukod a fogadást, de a másik valójában éppen azt teszi majd, amit te szerettél volna.

Igyekezz úgy alakítani a dolgot, hogy a másik fél azt higgye, hogy az ő kezében van az irányítás, és ő hozza meg a döntéseket!

Nem mindenkinél működik Kép forrása: milouetmilou.com

2/4 Nem mindenkinél működik

A fordított pszichológia  persze nem mindenkinél működik egyformán, és vannak embertípusok, akik egyáltalán nem fogékonyak rá, mások viszont hajlamosak azonnal beugrani neki.

Jellemzően azok, akiknek túlzottan magas az önbizalmuk, akik természetüknél fogva elutasítóak, ingerlékenyek, vagy nagyon rosszul viselik, ha mások megmondják, mit tegyenek nekik, sokkal könnyebben engednek a fordított pszichológiának.

A konfliktust kerülő embereknél azonban nem segít, ha az ellenkezőjét mondod annak, amit szeretnél. Így a sikeres fordított pszichológia első lépése az, hogy a megfelelő embereknél alkalmazd, különben visszájára sülhet el a dolog.

3/4 Mit tarts észben?

Végig emlékezz a célodra – ez banálisnak hangozhat, de egy vita hevében az ember könnyedén elfeledkezhet arról, milyen irányba igyekszik is terelni ezt a beszélgetést.

Szintén fontos, hogy bár a felszínen veszítesz, végig te urald a szituációt. Tudd, mit miért mondasz, és végig maradj nagyon nyugodt, a hangodat se emeld fel. Ha túl sok érzelmet mutatsz ki, azzal leleplezheted saját magadat, vagy elszabadíthatod az indulatokat, és egy meddő vitában találhatod magadat.

Ne feledd, hogy nem az a lényeg, hogy kimondass bizonyos dolgokat, hanem hogy a cselekvés is megtörténjen!

Használd mértékkel! Kép forrása: billy-kidd.com

4/4 Használd mértékkel!

A fordított pszichológia kétélű fegyver, még akkor is, ha érted a működését, és tudod, hogyan érdemes használni. Éppen ezért nem érdemes kiélezett helyzetekben bevetni, vagy olyankor, amikor igazán nagy a tét (kivéve persze, ha úgy gondolod, megéri bevállalni a kockázatot).

Fontos továbbá megjegyeznünk, hogy bár a jó ügy érdekében bevetett fordított pszichológia akár nemes eredményt is hozhat magával, mégis minden esetben körültekintően, tisztességgel, és főleg mértékkel kell használnod ezt a technológiát, különben gyorsan úgy fognak majd emlegetni a környezetedben, mint a nagy manipulátort. És ezt teljesen jogosan teszik majd!